Ζημιές σε 40.000 στρέμματα βαμβακιού ο απολογισμός στην Ροδόπη

2018-10-15

Δύσκολη, με πολλές ιδιαιτερότητες, ήταν η φετινή καλλιεργητική χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, που καλλιεργούν περίπου 340.000 στρέμματα, αποτελώντας ισχυρό στήριγμα στην τοπική οικονομία. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Κολάτσος, σημειώνει ότι τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πολλά προβλήματα, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή του Ίασμου, δημιουργώντας οψιμότητα, που εκτιμά ότι θα έχει αντανάκλαση στην αναμενόμενη παραγωγή.

Περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ξηρικά χωράφια που δεν φύτρωσαν την άνοιξη, με συνέπεια η δεύτερη γενιά πράσινου σκουληκιού στα τέλη Ιουλίου να τα βρει ιδιαίτερα ευάλωτα. «Μια έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων στον Νομό Ροδόπης που καλλιεργούνται ξηρικά έχουν υποστεί ζημιές έως και 70%. Στα υπόλοιπα χωράφια, που είναι αρδευόμενα, η εμπειρία των παραγωγών και τα μελτέμια του Αυγούστου συνετέλεσαν στην πρωίμιση της παραγωγής και αναμένεται οι απώλειες να κινηθούν στο 15%-20%, στα καλά χωράφια.

Στα χωράφια που προσβλήθηκαν από σκουλήκι, οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν το 70%». Ο κ. Κολάτσος σημειώνει ότι σε κάποιες περιοχές εντοπίστηκε προσβολή και από ρόδινο σκουλήκι σε σχετικά χαμηλά ποσοστά. «Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε παρεμβάσεις, αλλά όταν ανοίξουν τα καρύδια θα διαπιστώσουμε πού υπάρχει προσβολή».

Πηγή:ypaithros