Τσουχτερά πρόστιμα στη Θράκη για μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα

2018-07-25

Στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα από το κόστος παραγωγής, ορισμένοι Θρακιώτες καταφεύγουν στη γειτονική Βουλγαρία για την αγορά φυτοφαρμάκων. Το τελευταίο δίμηνο εντάθηκαν οι έλεγχοι από κινητά συνεργεία τελωνειακών σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας που αποτέλεσε την αφετηρία της εντατικοποίησης, με αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών προστίμων. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε σχετική συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, με αγροτικούς φορείς και καταστήματα γεωργικών φαρμάκων της Ροδόπης. 

Ταμπέλες στα ελληνικά από Βούλγαρους

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας, Νίκος Κολάτσος, σημειώνει ότι όσοι εντοπίζονται παραπέμπονται στην υπηρεσία. Πριν από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων από το ΥΠΑΑΤ, ο παραβάτης καλείται να απολογηθεί στη ΔΑΟΚ, διαμορφώνεται ο φάκελος της υπόθεσης και αποστέλλεται σε εισαγγελία και υπουργείο. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισαν 15 υποθέσεις. «Οι παραγωγοί μεταφέρουν ότι τα σκευάσματα πωλούνται με ελληνικές ετικέτες. Πολλοί Βούλγαροι έμποροι τύπωσαν δικές τους ετικέτες με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι αγοραστές, θεωρώντας ότι είναι εγκεκριμένα στην Ελλάδα», αναφέρει. Εκτιμά ότι οι περισσότεροι αγόρασαν μικροποσότητες των 250 έως 300 ml που παραπέμπουν σε ερασιτεχνική χρήση».

Ενημέρωση

Τα τσουχτερά πρόστιμα δεν διαχωρίζουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες, με αποτέλεσμα μια μικροσυσκευασία να κοστίζει κυριολεκτικά χρυσάφι στον αγοραστή, καθώς σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία οι επιβαλλόμενες ποινές κινούνται από 1.000 έως 30.000 ευρώ. Απέναντι στο ζήτημα της άγνοιας που επικαλούνται ορισμένοι παραγωγοί αναφέρεται από τη ΔΑΟΚ ότι αποστέλλονται σχετικές οδηγίες σε όλα τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων και τους δήμους από το 2012. Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις στον Τύπο, τονίζοντας ότι «απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή, η διακίνηση, η εμπορία, η μεταφορά, η κατοχή και η χρήση γεωργικών φαρμάκων που δεν έχουν άδεια έγκρισης κυκλοφορίας - διάθεσης στην ελληνική αγορά».

Πηγή: ypaithros