Τσιμπάει η τιμή, μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης στο αγελαδινό

2018-10-15

«Παράπλευρα» οφέλη για τους παραγωγούς από τον ανταγωνισμό των βιομηχανιών για πρώτη ύλη.

Σε ανοδική τροχιά φαίνεται να εισέρχονται οι τιμές του αγελαδινού στην ΕΕ, με την τάση να μεταφέρεται έως έναν βαθμό και στην ελληνική αγορά, η οποία βρίσκει επιπλέον στηρίγματα τόσο στις αντοχές που επιδεικνύει η κατανάλωση του παστεριωμένου γάλακτος σε επίπεδο λιανικής όσο και στη διαρκή αύξηση των εξαγωγών γιαουρτιού. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, η μέση σταθμισμένη τιμή του εισκομιζόμενου γάλακτος για τον μήνα Αύγουστο ήταν 33,50 λεπτά/κιλό, υψηλότερη δηλαδή κατά 2% σε σχέση με τον Ιούλιο, η οποία με τη σειρά της ήταν ήδη αυξημένη κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιούνιο. Για τη χώρα μας, η εκτίμηση του Παρατηρητηρίου για τη μέση τιμή Αυγούστου κάνει λόγο για 39,60 λεπτά/κιλό, όταν τον Ιούλιο βρισκόταν στα 39,53 λεπτά το κιλό, τον Ιούνιο στα 39,51 λεπτά το κιλό και τον Μάιο στα 39,17 λεπτά το κιλό. 

Παρόμοια είναι η εικόνα που προκύπτει και από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», σύμφωνα με τα οποία η μέση τιμή παραγωγού στη χώρα μας για τον μήνα Ιούλιο ήταν 39,79 λεπτά το κιλό, αυξημένη δηλαδή, έστω και κατά τι, σε σχέση με τα 39,62 λεπτά του Ιουνίου και τα 39,44 λεπτά του Μαΐου.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι το «σήμα» που δίνουν οι κινήσεις των δύο μεγαλύτερων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών της Γηραιάς Ηπείρου, FrieslandCampina και Arla, oι οποίες πρόσφατα ανακοίνωσαν αυξήσεις στις τιμές αγοράς του γάλακτος για τον μήνα Οκτώβριο, επικαλούμενες τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εμπορευμάτων και την ομαλοποίηση της ζήτησης. Ειδικότερα, η FrieslandCampina έκανε γνωστό ότι η εγγυημένη τιμή για τον ερχόμενο μήνα θα αυξηθεί κατά 1 λεπτό το κιλό (στα 38 λεπτά από 37 λεπτά τον Σεπτέμβριο), ενώ ισόποση αύξηση -η οποία, ειδικά για τους Βρετανούς παραγωγούς αντιστοιχεί σε 1,09 πένες/λίτρο- ανακοίνωσε και η σκανδιναβική Arla.

Πηγή:ypaithros