Το κράτος δεν μπορεί να πάρει και να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία συνεταιρισμών που βρίσκονται σε εκκαθάριση

2018-07-13

Το κράτος δεν μπορεί να πάρει και να διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αποθήκες κ.α.) συνεταιρισμών που βρίσκονται στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο δικηγόρος και εκκαθαριστής της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τιρνάβου κ. Βασίλης Κούτας.
Εδώ και τρία χρόνια η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «μόρφωμα» για να εντάξει τα ακίνητα των ανενεργών και υπό εκκαθάριση αγροτικών συνεταιρισμών και στη συνέχεια να τα διαχειριστεί. Εκτιμώ ότι νομικά δεν μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας. Οι συνεταιρισμοί που βρίσκονται υπό εκκαθάριση με δημοπρασίες και εκποιήσεις κάποιων ακινήτων καταφέρνουν να πληρώσουν μέρος των χρεών τους.

Μιλάμε ότι στην χώρα μας έχουμε 4.000 ανενεργούς συνεταιρισμούς. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να ασχοληθεί με την ακίνητη περιουσία των εντελώς ανενεργών συνεταιρισμών, που δεν έχουν καμιά δυνατότητα να λειτουργήσουν.
Όσον αφορά την πορεία της εκκαθάρισης της ΕΑΣ, προσπαθούμε να πληρώσουμε τις οφειλές προς τους εργαζομένους, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς. Το δημόσιο τα προηγούμενα έτη είχε λειτουργήσει αυθαίρετα και προχωρούσε σε πωλήσεις και πλειστηριασμούς. Με τη νομική απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2017 και δέχτηκε η ΑΑΔΕ, καλείται τώρα να επιστρέψει αυτά τα χρήματα.
Εμείς ζητάμε η εκκαθάριση να γίνεται σύμφωνα με όσα ίσχυαν την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία (2012). Χρειάζεται μια ερμηνευτική διάταξη που θα το ξεκαθαρίσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα τα χρέη προς την πρώην ΑΤΕ και ακολουθούν οι οφειλές σε εργαζομένους και δημόσιο. 

Πηγή:agrotypos