Το άνοιγμα του ΟΣΔΕ που καθυστερεί και τις απλήρωτες ενισχύσεις βάμβακος φέρνει στη Βουλή η Φωτεινή Αραμπατζή

2019-04-05

Ανεξήγητη και ανησυχητική χαρακτηρίζει η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, κα Φωτεινή Αραμπατζή την καθυστέρηση, που παρατηρείται φέτος στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Την καθυστέρηση αυτή φέρνει με Ερώτησή της προς συζήτηση στην Βουλή. 

Όπως επισημαίνει προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «δυστυχώς Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ τηρούν σιγήν ιχθύος και αρκούνται σε διαρροές για διάφορες ημερομηνίες, την ώρα, που όλοι οι εμπλεκόμενοι (στελέχη Συνεταιρισμών και Πύλες Υποδοχής Δηλώσεων) δηλώνουν καθόλα έτοιμοι».
Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι «η καθυστέρηση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα, συνδέεται προφανώς με την ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να επιλύσει προβλήματα, που είχαν ανακύψει και συνεχίζουν να χρονίζουν, επιφορτίζοντας τους παραγωγούς και κάθε εμπλεκόμενο».
Προβλήματα, που ανακύπτουν από τη λήξη της άτυπης παράτασης ενός έτους για τη μη υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στα δηλωθέντα αγροτεμάχια, που αποτελούν τη βάση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και την επικράτηση «θολού τοπίου» παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, καθώς και τις συνέπειες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
«Συνέπειες που οδηγούν χιλιάδες αγρότες αμφισβητούμενων αγροτικών εκτάσεων να μην μπορούν να τα δηλώσουν, παρότι κατέχουν νόμιμο τίτλο του ελληνικού δημοσίου», τονίζει.
Η Σερραία βουλευτής αναφέρεται επίσης στα αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηριστεί ως «δασικά» ή «χορτολιβαδικά» με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ζητά την έκδοση Οδηγίας από τα Δασαρχεία, για τον αποχαρακτηρισμό των εν λόγω κληροτεμαχίων, στα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Η Φωτεινή Αραμπατζή ζητά ακόμα από το ΥπΑΑΤ «ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε επιτέλους θα ανοίξει η βάση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, πώς θα αντιμετωπιστεί και φέτος το ζήτημα του ΑΤΑΚ και πότε θα εκδοθεί από τα Δασαρχεία η απαιτούμενη Οδηγία, ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός εάν δηλώσει το κληροτεμάχιό του στην ΕΑΕ 2019».
Ως προς τούτο, πάντως, όπως έχουμε ξαναγράψει δεν αναμένεται να δημιουργηθούν φέτος προβλήματα από το ΑΤΑΚ, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του στα μισθωμένα τεμάχια, ενώ στα ιδιόκτητα (έχουν ταυτοποιημένο ΑΤΑΚ σχεδόν στο 100%) είναι υποχρεωτικό.
Η Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, θέτει επίσης το πρόβλημα της μη καταβολής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα βαμβακοπαραγωγούς της Κοινότητας Μονοκκλησιάς του Δήμου Σερρών, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, εξαιτίας της μη καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ κάνει λόγο για 2.000 κομμένους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.
Ζητά απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πότε σκοπεύει να επιλύσει τα τεχνικά ζητήματα, που έχουν προκύψει, ώστε οι εν λόγω παραγωγοί να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με διαρροές από το ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΥπΑΑΤ και πληροφορίες από πύλες ΟΣΔΕ, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ, προβλέπεται να γίνει έως τις 5 του μήνα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει, όπως έχει επισημάνει ο ΑγροΤύπος, η ημερομηνία αυτή. 

Πηγή:agrotypos