Θρίλερ με τις αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης κατά τη διάρκεια της Zootechnia

2019-02-05

Για την πιο «χλωμή» Zootechnia της τελευταίας δεκαετίας, κάνουν λόγο εκθέτες και άνθρωποι της αγοράς με βάση τα αποτελέσματα των επαφών τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Αντίθετα με τον μεγάλο αριθμό των εκθετών και την τεράστια γκάμα των εκθεμάτων, η συγκρατημένη προσέλευση κτηνοτρόφων και ανθρώπων της αγροτικής παραγωγής και η «κακή ψυχολογία» ακόμα και αυτών που πήραν τελικά την απόφαση να επισκεφθούν την έκθεση, δεν αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό τα πράγματα στον τομέα της κτηνοτροφίας. 

Ειδικά στον πολύπαθο κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων καταγράφεται πλήρης απογοήτευση του κόσμου της παραγωγής για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αγορά ενώ αντίστοιχα δεν υπάρχει προς το παρόν σοβαρή διάθεση για περαιτέρω επενδύσεις. Προβληματισμένοι δηλώνουν και οι κτηνοτρόφοι που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς, από τη μια καθυστερεί η αξιολόγηση των προτάσεών τους και από την άλλη δεν φαίνεται να επιλύονται τα θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων. 

"Επιβεβαιώνεται αυτό που λέω εδώ και καιρό ότι θα μείνουν λίγοι και καλοί στην γεωργία" δήλωσε στο Agronews o διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ.

Οι πληροφορίες θέλουν τα τελευταία 24ωρα να έχουν γίνει διαδοχικές συναντήσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση των Σχεδίων Βελτίωσης, δηλαδή διαχειριστικές αρχές, αντιπρόσωποι μηχανημάτων, εκπρόσωποι αγροτών, στελέχη τραπεζών και επιτελείς των Περιφερειακών Αρχών, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά τα πράγματα.

Το πρώτο θέμα που τίθεται είναι πως και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το δεύτερο, ίσως και ποιο σημαντικό, με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών προτάσεων. Σημειωτέον ότι εκτός από την αναζήτηση της ίδιας συμμετοχής αλλά και των δανειακών κεφαλαίων επί των οποίων γίνονται πολλές διαβουλεύσεις, άλυτο παραμένει και το θέμα της επιχορήγησης, δηλαδή του κύριου μέρους της χρηματοδότησης, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου, αφήνει κενά και βάζει προσχώματα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις διαχειριστικές αρχές να κινούνται προς της κατεύθυνση της «πληρωμής σε τρίτο», αντί της «εκχώρησης ενίσχυσης» που ήταν η επικρατούσα άποψη μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αυτό τεχνικά σημαίνει ότι, αντί να εκχωρείται η ενίσχυση -εν προκειμένω στον πωλητή του μηχανήματος ή εξοπλισμού- θα πληρώνεται, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, στον φορέα που έχει αναλάβει να προμηθεύσει τον αγρότη με τα προβλεπόμενα στον εγκεκριμένο φάκελο στοιχεία επένδυσης. Φυσικά, για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει υπογραφεί πρώτα σχετική δήλωση - δέσμευση από τον δικαιούχο αγρότη.

Τέλος, αναφορικά με τις διαδικασίες και το χρόνο έκδοσης των εγκρίσεων, οι πληροφορίες θέλουν να καλλιεργείται μια διελκυστίνδα ανάμεσα στις Περιφέρειες και τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών του υπουργείου, γύρω από το ποιος θα έχει την ευθύνη της τελευταίας υπογραφής πριν αναρτηθούν οι καταστάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τους ανθρώπους της αγοράς ότι όλα εξαρτώνται πλέον από τους αξιολογητές των ΔΑΟΚ, καθώς έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα τα συστήματα πληροφορικής που βγάζουν την μοριοδότηση και οδηγούν σε πολύ λίγο χρόνο στην τελική αξιολόγηση. Λέγεται ότι ο κ. Κασίμης διαβεβαίωσε πως μετά απ' αυτό ο Φάκελος δεν χρειάζεται να έρθει ξανά στις κεντρικές υπηρεσίες, αντίθετα, από τις ΔΑΟΚ θα πάρει την τελική υπογραφή και θα γίνει η ανάρτηση των καταστάσεων. 

Διαφορετική γνώμη φέρεται να έχει εκφράσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ερωτήθηκε επ' αυτού στη διάρκεια της έκθεσης, πολλοί ωστόσο αποδίδουν την κριτική που ασκείται από την πλευρά του στις Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου, στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εν όψει των Περιφερειακών Εκλογών και όσο παίζει το όνομα του νυν υφυπουργού, Βασίλη Κόκκαλη, να παίζει για υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή:agronews