Τέλος στις φρούδες ελπίδες περί συμπληρωματικής πληρωμής επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες βάζει η ΑΑΔΕ

2019-01-08

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μια φιλολογία σχετικά με το ενδεχόμενο συμπληρωματικής πληρωμής επιστροφών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, με αφορμή και σχετικές διαρροές και δηλώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τέλος, στη φιλολογία αυτή έρχεται να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία απάντησε εγγράφως, σε σχετική ερώτηση βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στις 12 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απάντηση, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, «σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι οι πληρωμές για επιστροφές ΕΦΚ για το σύνολο των δικαιούχων που περιλαμβανόταν στα αρχεία, τα οποία παρέλαβε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ολοκληρωθεί για τα έτη 2015 - 2016».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, η ΑΑΔΕ, με έγγραφο που υπογράφει με εντολή διοικητή η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κα Σοφία Σεχπερίδου κόβει κάθε συζήτηση περί συμπληρωματικής πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες, δίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τα ποσά να φτάνουν και τα 160 εκατ. ευρώ ως έσοδο, ωστόσο μειώθηκαν τα κονδύλια τα τελευταία χρόνια και καταργήθηκε η επιστροφή από το 2017 κι εφεξής.

Ολόκληρη η απάντηση της ΑΑΔΕ

Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι οι πληρωμές για επιστροφές ΕΦΚ για το σύνολο των δικαιούχων που περιλαμβανόταν στα αρχεία, τα οποία παρέλαβε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ολοκληρωθεί για τα έτη 2015 - 2016.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 της αριθμ. ΔΕΦΚ Α1141582 ΕΞ 2016 (ΦΕΚ 3155Β/30-09-2016), τα αρχεία με τα δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και διαβιβάζονται άπαξ σε ηλεκτρονική μορφή στην ΔΗΛΕΔ της ΑΑΔΕ. Τέλος, επισημαίνουμε ότι στην ίδια απόφαση δεν προβλέπεται διαδικασία για συμπληρωματική πληρωμή.

Πηγή:agrotypos