Τελευταία προσπάθεια για τις εξισωτικές αποζημιώσεις 2013 – 2014

2019-06-24

Τα παίζουν όλα για όλα προεκλογικά µε τις εξισωτικές αποζηµιώσεις 2013-2014, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda του Σαββάτου. Αναζητείται άλλη µία φορά τρόπος να δοθούν τα χρήµατα, ακόµα και χωρίς την έγκριση των Κοινοτικών, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένονται τα 5 de minimis και το αργότερο έως αρχές Ιουλίου υπόλοιπα από προγράµµατα.

Το τελευταίο της χαρτί ενόψει των εθνικών εκλογών και εις άγραν ψήφων φαίνεται να παίζει η κυβέρνηση µε µεσολαβητή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασκαλεύοντας για άλλη µια φορά το θέµα των περιβόητων εξισωτικών αποζηµιώσεων του 2013 και 2014. Πρόκειται για ένα ζήτηµα-αγκάθι τόσο για τους απλήρωτους εδώ και τόσα χρόνια κτηνοτρόφους όσο και για το επιτελείο της πλατείας Βάθη και τους αρµόδιους των πληρωµών.

Κανείς δεν είναι σε θέση να πει για το ύψος του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους, ωστόσο το πρόβληµα είναι οι βοσκότοποι και η τεχνική λύση που τότε δόθηκε, γεγονός που δεν αφήνει και µεγάλη ελευθερία κινήσεων στο υπουργείο. Από το φθινόπωρο του 2017 ο τότε υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έταζε στους δικαιούχους ότι προωθεί την πληρωµή τους. Ωστόσο ενάµιση χρόνο µετά, τα Χριστούγεννα και ενώ τίποτα δεν είχε προχωρήσει, ο νυν υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης απαντά πιο... ευέλικτα στα αιτήµατα των παραγωγών. «Θα πληρωθούν όσοι έχουν πρόβληµα µε τα χαρτιά τους και κάθε είδους διοικητικό θέµα, αλλά όχι όσοι αντιµετωπίζουν ζητήµατα µε το βοσκότοπο» τους ξεκαθάριζε τότε. Άλλωστε, όπως έχει ξαναγράψει η εφηµερίδα Agrenda, για να πραγµατοποιηθεί η εν λόγω πληρωµή, θα πρέπει το υπουργείο να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι στο οποίο «κολλάει» όλο αυτό το διάστηµα η διαδικασία. Μία πρώτη κίνηση πήγε να γίνει παραµονές των ευροεκλογών, αν και δεν ευοδώθηκε καθώς οι αρµόδιοι δεν κατάφεραν τελικά να βρουν τον τρόπο να δώσουν τα χρήµατα στους παραγωγούς, καλύπτοντας ταυτόχρονα τα ποσά αυτά, χωρίς να φανεί στην Κοµισιόν ότι πρόκειται για εθνική ενίσχυση.

Ωστόσο, σήµερα τρεις εβδοµάδες πριν τις εθνικές τώρα εκλογές το θέµα ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να διαρρεύσει ότι κάποια χρήµατα θα δοθούν, έστω και χωρίς την έγκριση των κοινοτικών αρχών, αφού σε κάθε περίπτωση «υπόλογη» θα βρεθεί η επόµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν αποκλείεται να έρθει αντιµέτωπη και µε τα σχετικά πρόστιµα. Η ουσία είναι ότι σε αυτή τη φάση κάθε ψήφος από τη δεξαµενή του αγροτικού κόσµου είναι κρίσιµη, οπότε διαρροές για διευθέτηση των υπολοίπων από τις παλιές εξισωτικές θα µετρήσει θετικά. Αυτό που επιπλέον µένει να αποδειχθεί είναι αν στις ενδεχόµενες πιστώσεις τυχεροί θα είναι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι - ανεξάρτητα βοσκότοπου- ή µόνο όσοι είχαν ξεµείνει λόγω λάθους σε προσκοµιζόµενα έντυπα και λοιπά προσωπικά στοιχεία.

Στην παρούσα φάση, το βέβαιο είναι ότι µέχρι τέλος Ιουνίου ο Οργανισµός Πληρωµών δροµολογεί την πληρωµή των de minimis σε 5 νέα προϊόντα, µαζί µε τη συνδεδεµένη για κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα και µια σειρά από εκκρεµότητες που αφορούν βασική ενίσχυση, πρασίνισµα, νέους γεωργούς, αλλά και υπόλοιπα συνδεδεµένων. Ως ώρας έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις που ορίζουν στα 70 ευρώ το στρέµµα το ύψος της ενίσχυσης ήσσονος σηµασίας για τα αχλάδια Κρυστάλλια και αντίστοιχα στα 50 ευρώ το στρέµµα τα de minimis στα καπνά ποικιλιών «µπασµά» και «Κατερίνης». Αντίστοιχα, στην αλιεία, η ενίσχυση ανέρχεται από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε αλιευτικό συνεταιρισµό ή ιδιώτη (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο) ανάλογα µε τη ζηµιά το 2017-2018.

Την ίδια ώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δουλεύουν όλες τις εκκρεµότητες από τα προγράµµατα του 2018 (Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, Νιτρικά, Ορυζώνες, Κοµφούζιο κλπ), τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί µέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός. Βέβαια, όπως έχει ξαναγίνει, αυτό µπορεί να γραφτεί στα χαρτιά, αλλά πρακτικά τα χρήµατα να φανούν στις τράπεζες λίγες µέρες αργότερα. Να σηµειωθεί ότι και αυτές οι εκκρεµότητες θα έχουν κλείσει πριν από τις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου, ξεκαθαρίζουν από την πλατεία Βάθη.

Με την έγκριση του Οικονοµικών το υπόλοιπο 30% των αποζηµιώσεων του 2018

Εν τω µεταξύ, µέχρι το τέλος της επόµενης εβδοµάδας διαµηνύουν από τον ΕΛΓΑ ότι θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζηµιώσεων που αφορούν το 2018. Μάλιστα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλής σε πρόσφατη επίσκεψή του σε χαλαζόπληκτες περιοχές των δήµων Φαρσάλων και Ελασσόνας ανέφερε ότι «Με την ευκαιρία, θέλω να ενηµερώσω πως έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η καταβολή του υπολοίπου 30% των αποζηµιώσεων οι οποίες αφορούν το 2018. Αναµένεται η τυπική έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών για την πίστωση των χρηµάτων στους λογαριασµούς των δικαιούχων».

Οι ίδιες πληροφορίες µεταφέρονται και από το γραφείο της βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη, σύµφωνα µε την οποία «ανακοινώθηκε ότι εξεδόθη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Γ. Χουλιαράκη η ΚΥΑ για την καταβολή του υπολοίπου 30% των αποζηµιώσεων του ΕΛΓΑ στους ζηµιωθέντες παραγωγούς».

Πηγή:agronews