Τελευταία ευκαιρία η 18η Ιουνίου για μερική συμφωνία στα νομικά κείμενα της ΚΑΠ

2019-05-20

Μερική συμφωνία για τα νομικά κείμενα της ΚΑΠ προσδοκά να πετύχει η ρουμανική προεδρία στις 18 Ιουνίου που θα διεξαχθεί το τελευταίο προγραμματισμένο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε να οριστεί ο κύριος κορμός που αφορά τις ενισχύσεις, περιπτώσεις σύγκλισης και στρατηγικά σχέδια, την ώρα που τα κράτη-μέλη διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους. 

Τα έως τώρα δεδομένα πάντως είναι αποθαρρυντικά αφού τα περισσότερα κράτη μέλη δεν θέλουν να προχωρήσουν σε δεσμευτικές αποφάσεις, χωρίς έναν οριστικοποιημένο προϋπολογισμό για την προγραμματική περίοδο μετά το 2020.

Ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας της ΕΕ, Πέτρε Ντέα είναι αρκετά φιλόδοξος, θέλει να επιτύχει μια μερική συμφωνία πριν από το τέλος της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Άρα την τελευταία ευκαιρία για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μπουν σε έναν καλό δρόμο, προσφέρει το Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ στις 18 Ιουνίου.

Ωστόσο, η προθυμία πολλών κρατών μελών να το πράξουν είναι άφαντη. Χωρίς την απόσυρση της πρότασης της Κομισιόν για περικοπές μετά το 2020, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους για τις δύσκολες διαπραγματεύσειςγύρω από τον προϋπολογισμό στις αρχές του 2020.

Μετά το τέλος του Συμβουλίου, το πρωί της Τετάρτης, Χόγκαν και Ντέα, πήραν μαζί πρωϊνό, σύμφωνα με πληροφορίες. Στην παρέα τους βρέθηκε και ο Αχίμ Ιριμέσκου, πρώην υπουργός γεωργίας της Ρουμανίας, και καλός γνώστης των ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Επί επιτροπείας του Ντάσιαν Σιόλος, ο Ιριμέσκου ενήργησε ως σύνδεσμος μεταξύ της ρουμανικής κυβέρνησης και της Επιτροπής της ΕΕ για θέματα γεωργίας στις Βρυξέλλες. Αν κάποιος μπορεί να δώσει επιτυχία στη ρουμανική Προεδρία, είναι αυτός.

Πάντως στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της ΚΑΠ μετά το 2020 ήταν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων μεταξύ των αγροτικών ηγετών. Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν αλλά καμία συμφωνία δεν καταγράφηκε επίσημα, τουτέστιν μια συμφωνία για τα θεμελιώδη ζητήματα μεταξύ των κρατών μελών δεν είναι ακόμα στο προσκήνιο.

Πολλές αντιπροσωπίες παραπονέθηκαν ότι η ρουμανική Προεδρία δεν είχε ακόμη παρουσιάσει καθαρά διατυπωμένες συμβιβαστικές προτάσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών γεωργίας ήταν σκεπτικήστη συζήτηση την προηγούμενη Τρίτη σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για μια «μερική συμφωνία» ως προς τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2020 υπό αυτές τις συνθήκες.

Πηγή:agronews