Τα προβλήματα που εμποδίζουν τη διάδοση του Μέτρου 16

2018-08-01

Μικρότερο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη δημιουργία επιχειρησιακών ομάδων σε σχέση με τους ερευνητικούς φορείς, οι οποίοι είναι και εκείνοι που συμμετέχουν περισσότερο στις ημερίδες που πραγματοποιούνται σχετικά με τη διάδοση του Μέτρου 16. Ο Βασίλης Τακαβάκογλου, διδάκτωρ γεωπονίας, αγροτικός σύμβουλος και μέλος focus group της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EIP-AGRI), τονίζει στην «ΥΧ» πως το μειωμένο ενδιαφέρον των παραγωγών οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που ξεκινά από τη μειωμένη κουλτούρα συνεργασίας που υπάρχει τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς όσο και ανάμεσα στους παραγωγούς και τους ερευνητικούς φορείς».

Τα εμπόδια

Ωστόσο, την περίοδο που διανύουμε, η διάδοση του Μέτρου 16 εμποδίζεται και από πρακτικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με «την περίοδο της πρόσκλησης, καθώς τη δεδομένη στιγμή οι αγρότες είναι απασχολημένοι με τις καλλιεργητικές εργασίες, τα γραφεία συμβούλων έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των σχεδίων βελτίωσης, ενώ οι ερευνητικοί φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, υπολειτουργούν λόγω καλοκαιριού. Επίσης, η γραφειοκρατική διαδικασία που υπάρχει μετά την έγκριση της αίτησης μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους παραγωγούς», τονίζει ο Β. Τακαβάκογλου.

Τρόποι μετάδοσης του μέτρου

Οι γεωπόνοι, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των συνεργασιών, και οι ημερίδες σε αγροτικές περιοχές, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η διάδοση του μέτρου, είναι κάποιοι από τους τρόπους που θα μπορούσαν να μειώσουν την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των αγροτών και των ερευνητικών οργανισμών και να δώσουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα. «Υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στις αγροτικές περιοχές και να ενημερώσει τους παραγωγούς για τα οφέλη του μέτρου. Χρειάζεται να βγούμε έξω από τα αστικά μας κέντρα, ώστε να φτάσει η πληροφορία στους παραγωγούς. Επίσης, οι γεωπόνοι πρέπει να λειτουργήσουν ως επιταχυντές συνεργασιών, καθώς είναι εκείνοι που έρχονται περισσότερο σε επαφή με τους αγρότες και είναι σε θέση να γνωρίζουν τα προβλήματά τους», αναφέρει ο Β. Τακαβάκογλου.

Παράλληλα, ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «οι γεωπόνοι είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν τον παραγωγό να εντοπίσει το καλλιεργητικό πρόβλημα που ενδέχεται να υπάρχει, καθώς πολλές φορές ο αγρότης θεωρεί μια κατάσταση δεδομένη, η οποία δεν χρήζει βελτίωσης. Το Μέτρο 16, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό και αξίζει κάποιος να ενδιαφερθεί και να ασχοληθεί με αυτό, καθώς μπορεί να του δώσει ουσιαστική λύση στην παραγωγή και στην εκμετάλλευσή του. Χρειάζεται, όμως, να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της συνεργασίας και να αυξηθεί το ενδιαφέρον των παραγωγών».

Πηγή: ypaithros