Συνδεδεμένη 73 ευρώ/στρέμμα τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου οι αποφάσεις για την τευτλοκαλλιέργεια το 2019

2019-01-21

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη συνάντηση που είχε με τους τευτλοπαραγωγούς στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), την Παρασκευή (18/1/2019).  

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι τευτλοπαραγωγοί, «ο αναπληρωτής υπουργός υποσχέθηκε ότι αργότερα θα καταβληθεί ένα επιπλέον 30% επί του εγκεκριμένου ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης».
Πάντως ορόσημο για την τύχη της ΕΒΖ αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, κρίνεται η 31η Ιανουαρίου του 2019, αφού τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, θα έχει την πλήρη εικόνα και θα μπορεί να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας.
Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει δύο σημαντικά ραντεβού με υποψήφιους, αξιόπιστους -όπως διευκρίνισε- επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας δε ότι οι προηγούμενες κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν καρπούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης θα ξανασυναντηθεί με τους παραγωγούς στην ΕΒΖ για να τους ενημερώσει για το αν θα υπάρξει τελικά τευτλοκαλλιέργεια το 2019.
«Υπάρχουν χρήματα για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου αλλά πρέπει να πάρουμε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για να μην θεωρηθεί ότι θα δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση κρατική ενίσχυση», τόνισε.

Οι τευτλοπατραγωγοί μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέστειλαν την κατάληψη που έκαναν στα γραφεία της βιομηχανίας.

Πηγή:agrotypos