Συνάντηση Θρακιωτών αγροτών και πολιτικών με τον ΥΠΑΑΤ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες

2018-10-15

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου η προγραμματισμένη συνάντηση των θεσμικών φορέων των νομών Έβρου και Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και τους συνεργάτες του στην Αθήνα. Στόχος της ήταν η ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου και των υπηρεσιών προς την εξεύρεση άμεσων λύσεων για τους παραγωγούς του νομού που βιώνουν φέτος μια από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών μετρώντας ζημιές έως και 100% σε βαμβάκι, καπνό, μηδική, πεπόνι και πολλές άλλες καλλιέργειες. 

Συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στη Θράκη, κυρίως όμως υπογραμμίστηκε η τεράστια καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι και τέθηκαν ερωτήματα για τις προθέσεις του Υπουργείου να αμβλύνει τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι παραγωγοί, οι οποίοι φέτος θα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα λόγω των καταστροφών. 

Την εξαιρετικά εκτεταμένη ζημιά και τις καταστροφές, επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, έχοντας στα χέρια του στοιχεία από το υποκατάστημα στον Έβρο, στελέχη του οποίου έχουν προχωρήσει σε κατά τόπους εκτιμήσεις και αυτοψίες.

Δεδομένου ότι, οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι δεν συμπεριλαμβάνονται στις καλυπτόμενες ζημίες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, άρα δεν προβλέπεται κάποιου είδος αποζημίωση απευθείας από την υπηρεσία, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε στους παρευρισκόμενους τα εξής:

§Οι αγρότες του νομού θα πρέπει να προχωρήσουν στη συγκομιδή του βαμβακιού και στην παράδοσή του, ώστε οι υπηρεσίες να έχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις παραδοθείσες και τις κατεστραμμένες ποσότητες για να μη χαθεί το πλαφόν, έστω και μειωμένο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση βάμβακος.

§Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών των νομών Έβρου και Ροδόπης, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω απώλειας εισοδημάτων.

§Έχει ήδη συγκεντρωθεί τεκμηριωμένο υλικό και έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική καλλιέργεια και στο εισόδημα των παραγωγών.

Συζητείται εκτενώς η ανάγκη ενός επικαιροποιημένου συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας στη Θράκη.

Από όλες τις πλευρές, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, οι οποίοι κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες αλλά και η ξηρασία, με ζωονόσους από τις γειτονικές χώρες.

Σ. Αραχωβίτης: "Θα έχουμε περισσότερες απαντήσεις με την κατάθεση του προϋπολογισμού"

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά στο κανάλι ΔΕΛΤΑ ότι θα υπάρξουν λύσεις ανάλογα με τα προβλήματα (καιρικά, ασθένειες) και τις καλλιέργειες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καλυπτόμενες και μη ζημιές από τον ΕΛΓΑ. "Θα έχουμε περισσότερες απαντήσεις με την κατάθεση του προϋπολογισμού" σημείωσε. "Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μη καλυπτόμενες που είναι πολύ περισσότερες.

Θα πρέπει να γίνει εισκόμιση του βαμβακιού και από εκεί κι έπειτα θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία". Σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει παρόμοια προβλήματα και στο μέλλον και επ' αυτού σχολίασε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προσανατολιστούν σε καλλιέργειες πιο προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή κι επιπλέον η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ να προσαρμοστεί στις σύγχρονες καλλιέργειες και τις κλιματικές αλλαγές. "Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αρκετά παλιός, του 1988 και ξεκινάει η διαδικασία αναμόρφωσης" ανέφερε.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, συνεργάτης του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημοσχάκη, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Πέτροβιτς, Κώστας Βενετίδης και Νίκος Τσαλικίδης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Έβρου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.

Πηγή:ypaithros