Συμψηφισμός σύνταξης για ένταξη αγροτών άνω 62 ετών στις 120 δόσεις

2019-03-28

Με την καταβολή της σύνταξης θα ξεκινήσει και η καταβολή των δόσεων για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων που τελικά που θα έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα στην Βουλή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ώρες μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και οι αγρότες θα υπάγονται στη ρύθμιση και θα καταβάλουν τις αντίστοιχες δόσεις. 

Ωστόσο, από την αίτηση συνταξιοδότησης και μετά, η καταβολή δόσεων θα αποτελεί παρελθόν και αυτό γιατί θα υπάρχει συμψηφισμός με την παρεχόμενη σύνταξη. Στον πρώτο μήνα πληρωμής της σύνταξης οι υποψήφιοι συνταξιούχοι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν αθροιστικά τις δόσεις από τα αναδρομικά των συντάξεων, ενώ από τον επόμενο μήνα θα εφαρμόζεται μηνιαίος συμψηφισμός.

Μέχρι σήμερα στο μητρώο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών έχουν καταγραφεί 77.669 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες ηλικίας άνω των 62 ετών, οι οποίοι έχουν αθροιστικά ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3,269 δισ. ευρώ. Επίσης τους 29.609 φτάνουν οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 311,14 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι άνω των 67 ετών 9.911, με τα χρέη τους να ανέρχονται σε 103,8 εκατ. ευρώ. Σε ηλικία 62 ετών βρίσκονται 3.819 αγρότες, οφείλοντας 39,9 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι είναι 63 ετών χρωστούν 38,2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ 64 έως 67 ετών, οι οφειλέτες ανέρχονται σε 12.203 με οφειλόμενο ποσό περίπου 129 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμός θα γίνει εφόσον μπορούν να αναζητηθούν τα εισοδήματα μέσω της ΑΑΔΕ, σε διαφορετική περίπτωση τα οφειλόμενα ποσά θα επανυπολογιστούν με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και 58 ευρώ για τους αγρότες. Η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr

Πηγή: agronews