Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στην Ορεστιάδα, ζητούν αποζημιώσεις στα βαμβάκια, σιτηρά και τεύτλα

2018-10-03

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «η Ενότητα». Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν τις αποζημιώσεις για τις απώλειες στην παραγωγή βαμβακιού και σιτηρών, η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών και διεκδικήσεις για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές. 

«Σοβαρό πρόβλημα έχουν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής από το πράσινο σκουλήκι και πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «η Ενότητα».
Και προσθέτει: «Επίσης πρόβλημα έχουν και οι καλλιεργητές σιτηρών, που λόγω της ξηρασίας είχαν μειωμένη παραγωγή και αποδόσεις.
Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Αλλά όχι με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όπως σχεδιάζουν. Να αυξηθούν τα αίτια αποζημίωσης και παράλληλα να αναλάβει και το κράτος να χρηματοδοτεί τον Οργανισμό, όπως γινόταν και στο παρελθόν.
Ακόμη ζητάμε την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Περίπου 2.500 στρέμματα με τεύτλα καταστράφηκαν με ευθύνη της ΕΒΖ. Καθυστέρησε η έναρξη της περσινής καμπάνιας με αποτέλεσμα να «σαπίσουν τα τεύτλα στα χωράφια, αφού λόγω βροχών δεν κατάφεραν να τα συγκομίσουν οι παραγωγοί.
Επίσης στη συγκέντρωση καλούμε και τους κτηνοτρόφους, για να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις στις τιμές του γάλακτος. Να σας αναφέρω ότι οι τοπικές βιομηχανίες έχουν μειώσει κατά 12 λεπτά την τιμή που αγοράζουν το γάλα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, η Ομοσπονδία προκαλεί αγροτική σύσκεψη στην Ορεστιάδα, την Τετάρτη (3/10), στις 8 το βράδυ, στο εργατικό κέντρο της πόλης». 

Πηγή:agrotypos