Στον «άσσο» οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου: «μας κοροϊδεύουν – πως θα καλλιεργήσουμε χωρίς να πληρωθούμε;»

2019-03-29

«Νιώθουμε απογοητευμένοι κι εκτεθειμένοι, μας κοροϊδεύουν. Ο Υπουργός δεν τήρησε τις υποσχέσεις του και γι΄αυτό δεν υπάρχει καν επίσημη δικαιολογία».

Με αυτόν τον τρόπο υποδέχθηκαν οι αγρότες του Έβρου, δια στόματος Δημήτρη Κολγιώνη, Προέδρου των Συνεταιριστικών Εκκοκκιστηρίων Προβατώνα, την πίστωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος από το Υπουργείο, που άφησε απέξω την πλειοψηφία των παραγωγών του Νομού.

Στους λογαριασμούς των αγροτών πιστώθηκαν 188 εκ.€, με το ποσό της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος να αγγίζει τα 176.162.272,38 €, σε 44.429 δικαιούχους παραγωγούς.

«Ο Υπουργός είχε δεσμευθεί όταν είχαμε πάει στο Υπουργείο ότι θα πληρωθούμε ακόμη κι αν καταθέσαμε ένα κιλό. Εκατοντάδες παρέδωσαν 50, 70,80 κιλάβαμβάκι. Από τους 2.000 παραγωγούς που δεν πληρώθηκαν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι στον Έβρο», επισημαίνει ο Δημήτρης Κολγιώνης.

Η συνάντηση είχε λάβει χώρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 22 Ιανουαρίου,ενώ σε αυτήν είχαν λάβει μέρος αγρότες αλλά και Δήμαρχοι του Έβρου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι παραγωγοί αναμένουν συμπληρωματική πληρωμή, χωρίς όμως να γνωρίζουν το πότε, κι ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

«Αν δεν πληρωθούν το αργότερο σε 15 ημέρες, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ο Έβρος είχε τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις πλημμύρες και το πράσινο σκουλήκι. Ελπίζουμε να τηρήσουν την υπόσχεσή τους έστω και τελευταία στιγμή και να μην χάσουμε άλλη μια χρονιά», καταλήγει ο Δ.Κολγιώνης.

Να σημειωθεί ότι τη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν και οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης μέσω του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συλλόγου αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο για "εμπαιγμό".

Πηγή:e-evros