Στο ένα πέμπτο του αρχικού μειώθηκε το ποσό των ανακτήσεων για δάνεια συνεταιρισμών, έρχεται παρέμβαση για συγχωνεύσεις οργανώσεων

2018-06-14

Για θετικές εξελίξεις στο θέμα των παλαιών απαιτητών ανακτήσεων από τους συνεταιρισμούς, έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πίνδος. Ως προς αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασε πριν από δυο ημέρες σχετικό έγγραφό, με το οποίο η Κομισιόν, δηλώνει πως εν πολλοίς συμφωνεί με το σκεπτικό της Ελλάδας όσον αφορά τις ανακτήσεις και πως οι απαιτήσεις σε σχέση με τα δάνεια πρέπει να μειωθούν, για μια σειρά από λόγους όπως η οικονομική κρίση κ.λπ. Εκτός αυτού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έρχεται το επόμενο διάστημα σε νομοσχέδιο για τα αγροτικά νομοθετική παρέμβαση, την οποία έχει προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος και με την οποία θα διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις μεταξύ συνεταιρισμών, όπως για παράδειγμα της Πίνδου με τον Πτηνοτροφικό της Άρτας. 

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι στην περίπτωση της Πίνδος, το αρχικό ποσό που ζητούνταν προς ανάκτηση ήταν κάπου στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα, με τις παρεμβάσεις του υπουργείου έχει πέσει στα 600.000 - 700.000 ευρώ.

Αναφορικά με την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση για τις συγχωνεύσεις των συνεταιρισμών, πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο για τα αγροτικά (συνδικαλισμό) που θα κατατεθεί προς συζήτηση στη βουλή το επόμενο διάστημα, με βασικό στόχο να γίνουν συγχωνεύσεις οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό του ο υπουργός ανέφερε: «Η μεγάλη "οικογένεια" του συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ είναι φωτεινό παράδειγμα ανάπτυξης συνεταιρισμού στην χώρα μας και ως τέτοιο πρέπει να μείνει και να γιορτάσει και στα 100 χρόνια λειτουργίας του. Με ετήσιο κύκλο εργασιών 200 εκ. ευρώ, ο συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ είναι ηγέτης στον κλάδο της Πτηνοτροφίας, μέσα στην πρώτη δεκάδα των βιομηχανιών τροφίμων της χώρας μας και ασφαλώς στην πρώτη θέση με διαφορά, μεταξύ των συνεταιρισμών όλης της χώρας.
Τα μεγέθη των συνεταιρισμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς και δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Πίνδου, είμαι όμως πεπεισμένος ότι στα επιχειρησιακά σας πλάνα έχετε σχεδιάζει την επόμενη ημέρα που θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τα μεγέθη του συνεταιρισμού σας.

Μπορεί οι συνεταιρισμοί στην χώρα μας να συμμετέχουν με πολύ μικρά ποσοστά στον κάθε τομέα αγροτικής παραγωγής που δραστηριοποιούνται, δεν μπορεί στην Ευρώπη η συμμετοχή των συνεταιρισμών να ξεπερνά το 40% και στην Ελλάδα να περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά. Φυσικά η Πίνδος αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Χωρίς ουσιαστική συνεταιριστική συμμετοχή στην κατακερματισμένη αγροτική παραγωγή είναι πολύ δύσκολο να προστατευτεί και ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών, ισχυροί συνεταιρισμοί πρέπει να είναι η επιδίωξη και προσπάθεια όλων μας.

Το παρελθόν των συνεταιρισμών δυστυχώς δεν ενισχύει την σημερινή τους εικόνα, γνωρίζετε ότι βρήκαμε κάτω από το χαλί χρονίζοντα προβλήματα και τα αντιμετωπίσαμε. Είμαστε σε πολύ καλή πορεία με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χρέη και καταλογισμούς.

Με συντονισμένες προσπάθειες από το 2015 ξεκινήσαμε μαζί με εκπροσώπους των υπόχρεων συνεταιρισμών επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ανακτήσεων που έρχονται από το 1992 και μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια.

Υπάρχει σήμερα μια θετική έκβαση στο θέμα. Ο στόχος μας να λυθεί το πρόβλημα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να διαταράξει την λειτουργία των υπόχρεων συνεταιρισμών, στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων, φαίνεται ότι τώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Για πρώτη φορά τα επιχειρήματά μας, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, βλέπουμε να εισακούγονται από την Ε. Επιτροπή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των απαιτούμενων ανακτήσεων και να φτάσει μέχρι και στο 1/5 των αρχικών ποσών.

Εμείς συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, πάντα για το καλύτερο. Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αφορά τους υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς που αδυνατούν να έχουν μια εύρυθμη λειτουργία, για όλους αυτούς ξεκινήσαμε νομοθετική πρωτοβουλία για την διάσωσή τους μέσω συγχωνεύσεων με άλλους υγιείς συνεταιρισμούς.

Τέλος, για την παραγωγική περιουσία των 27 πρώην Ενώσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση για περισσότερα από πέντε χρόνια, αναζητούμε λύση προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω απαξίωση. Υπάρχει σχεδιασμός και σύντομα τα πολύτιμα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία θα λειτουργήσουν πάλι με συνεργατικά σχήματα για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών.

Στη γιορτινή και επετειακή για τον συνεταιρισμό της ΠΙΝΔΟΥ ημέρα θέλω να εκφράσω μια ευχή, σύντομα όλοι οι ενεργοί συνεταιρισμοί που δεν ξεπερνούν τους 600 να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγροτικό τομέα, προς όφελος των ελλήνων αγροτών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εμπορικές σας δραστηριότητες και τα επιχειρησιακά σας σχέδια, αλλά και πολλές επιτυχίες στην μεγάλη συνεταιριστική οικογένεια της χώρας».

Πηγή:https://www.agrotypos.gr/