Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι βαμβακοπαραγωγοί που έχασαν την ειδική ενίσχυση, αναστάτωση σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή, Καρδίτσα, Έβρο

2018-07-05

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αρκετοί από τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι έχασαν την ειδική ενίσχυση βάμβακος των 74 ευρώ το στρέμμα, καθώς δεν δικαιώθηκαν οι ενστάσεις που υπέβαλαν προς τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ). Πολλοί εξ αυτών περίμεναν ποσά που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. 

Ορισμένες πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες παραγωγών στον ΑγροΤύπο αναφέρουν, ότι είναι αμφίβολο, αν οι υπεύθυνοι του οργανισμού εξέτασαν τις ενστάσεις, ειδικά όσες είχαν να κάνουν με περιπτώσεις επικαλύψεων και τηλεπισκόπησης.
Αντίθετα αρκετές που είχαν να κάνουν με μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών φαίνεται πως αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Δεν μας ειδοποίησαν καν για το αποτέλεσμα της ένστασης», αναφέρει εις εξ αυτών των παραγωγών και πιο συγκεκριμένα από το νομό Ροδόπης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους. Στην περιοχή του, όπως λέει τουλάχιστον 100 οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα, εξαιτίας της τιμωρητικής πολιτικής που ακολούθησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού με την τηλεπισκόπηση τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά.

Ανάστατοι όμως είναι και αρκετοί αγρότες από το νομό Έβρου. Όπως μάλιστα μας ανέφερε η κα Κυριακή Kομπούδη «μίλησα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μου είπαν, ότι δεν εγκρίθηκε η ένστασή μας, γι' αυτό κ δεν πιστώθηκαν την Παρασκευή τα λεφτά στο λογαριασμό. Είμαστε πένα βήμα πριν από την φυλακή, καθώς από αυτά τα λεφτά περίμενα να πληρώσω τα πάντα».
Σημειωτέον, ότι όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, υπάρχουν περιοχές (π.χ. Μεσολόγγι), που οι ενστάσεις απορρίφθηκαν μαζικά. Μεγάλο είναι τελικά και το πρόβλημα στην Καρδίτσα, όπου σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δικαιώθηκε μόνο το 10% των ενστάσεων.
Πλέον, η μόνη λύση, όπως μας αναφέρουν οι παραγωγοί «είναι η προσφυγή στα δικαστήρια, αφού τα ποσά είναι μεγάλα και δεν αξίζει να τα χαρίσουμε σε κανέναν... ΟΠΕΚΕΠΕ και σε κανένα υπουργείο». Στη Κομοτηνή ήδη οι παραγωγοί οργανώνονται και προγραμματίζουν και δυναμική διαμαρτυρία στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:agrotypos