Στη ΔΕΘ… περιμένουν τον Αραχωβίτη οι αγρότες

2018-09-03

Την ανάγκη να μπει ένα «φρένο» στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, που επιτείνει, αντί να δίνει λύσεις, στα ζέοντα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τονίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, και δίνουν «ραντεβού» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους και με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τα απόνερα των μνημονίων και να διεκδικήσουν αλλαγή πολιτικής. 

Εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Λάρισα, τη Δυτική, Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παραχώρησαν τη περασμένη Πέμπτη 30 Αυγούστου συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη και απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ, την ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.

«Καλούμε όλους όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική και δεν χαύτουμε το παραμύθι που μας σερβίρει με θράσος η κυβέρνηση για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες νόμοι και συνοδευτικές ρυθμίσεις που παραμένουν σε ισχύ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, προσθέτοντας πως «τα χαράτσια είναι εδώ, ο ΕΦΚΑ αυξάνει, το αφορολόγητο είναι ψηφισμένο να μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2020, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο είναι στα ύψη, καθιστώντας το κόστος παραγωγής ασήκωτο, ενώ οι τιμές παραμένουν εξευτελιστικές και διώχνουν τον κόσμο από τις καλλιέργειες. Θα έχουμε παραγωγή, αλλά δεν θα έχουμε αγρότες να την παράξουν. Θα γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι, διότι τα χωράφια μας θα τα πάρουν επιχειρήσεις».

Ο ίδιος επισήμανε πως τα αιτήματα που διεκδικεί ο αγροτικός κόσμος, είναι μεταξύ άλλων να πάει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, να θεσπιστεί ακατάσχετος λογαριασμός 15.000 ευρώ για τους αγρότες και να διαμορφωθούν τιμές που να εξασφαλίζουν την επιβίωση των παραγωγών.

Στην παρέμβασή του ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγροτών Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» υποστήριξε πως με την εφαρμοζόμενη πολιτική ξεκληρίζεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ρωσικού εμπάργκο και πως αυτό έχει επηρεάσει τους παραγωγούς στην Ημαθία και στην Πέλλα.

«Στη Ρωσία πήγαινε το 80% της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου και η μέση τιμή, ανά κιλό, το 2014 ήταν στα 60 λεπτά, ενώ σήμερα, εξαιτίας του εμπάργκο, η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 15 λεπτά και το κόστος παραμένει δυσθεώρητο», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την αναπλήρωση εισοδήματος των παραγωγών. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν επίσης και με τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας πως «αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί πως οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου ευθύνονται για τις μεγάλες καταστροφές στα πυρηνόκαρπα και να μας αποζημιώσει, ενώ και από τις περσινές ζημιές πολλοί συνάδελφοί μας αποκλείστηκαν ακόμη και από τις αποζημιώσεις - ψίχουλα που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ».

Ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ο Κώστας Τζέλας, εστίασε στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής, ενώ από τον Αγροτικό Σύλλογο του Αμυνταίου η Διαμαντούλα Κρητικού υποστήριξε πως «κατακλυζόμαστε από άσχημα καιρικά φαινόμενα, φέτος είχαμε ακαρπίες λόγω της πρόωρης ζέστης» και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά μας θέλουν να φύγουν γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στον κλάδο.

Εκ μέρους των αγροτών Πέλλας ο Θεόδωρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ώστε να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λέγοντας μάλιστα πως δεδομένων των συνθηκών «δεν χωράει εφησυχασμός», ενώ την ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις ανέδειξε στην παρέμβασή του και ο Μιχάλης Δημητρίου, από την Κατερίνη, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στο πλαίσιο και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

To κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 6μμ στην Πλατεία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Συνάδελφοι αγρότες-κτηνοτρόφοι

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σας καλεί σε μαζική μαχητική συμμετοχή μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία και τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, άλλους φορείς του λαού και της νεολαίας στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα με αφορμή την ΔΕΘ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΚΑΠ της Ε.Ε που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, από όλους όσους συμφωνούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, ψήφισαν τα μνημόνια και τους άλλους αντιλαϊκούς Νόμους.

η σκληρή πραγματικότητα, την φτώχεια και μείωση εισοδήματος, δεν μπορούν να την κρύψουν, τα πανηγύρια και τα ψέματα που μας λέει με περίσσιο θράσος κατάμουτρα η κυβέρνηση, περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση. Τέλος των μνημονίων σημαίνει να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, να καταργηθούν οι εκατοντάδες συνοδευτικοί νόμοι, ανάμεσα στους οποίους η μείωση του αφορολόγητου που θα ισχύσει από το 2020, η μείωση των συντάξεων από το 2019, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ χωρίς καμία εξασφάλιση υγείας και πρόνοιας και που θα αποφέρει συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας.

Ούτε όμως το φτιασίδωμα της κυβερνητικής εικόνας με τον ανασχηματισμό, μπορεί κρύψει ή να αλλάξει την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, που φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση, για να κερδοσκοπούν έμποροι και βιομήχανοι. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι και εφοπλιστές παίρνουν φθηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο (τράνζιτ).

Άλλωστε ο νέος προϋπολογισμός που ετοιμάζει, εξασφαλίζει βέβαια νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα 4δις για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες που δεν είναι για την άμυνα της χώρας μας , αλλά με πρόσχημα τις «δημοσιονομικές δυσκολίες», όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανένα αίτημά μας, αλλά έρχονται και τα χειρότερα.

Φτάνει πια με την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Όσο τους επιτρέπουμε, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθούν σε βάρος μας. Η οργή και η αγανάκτηση μας πρέπει να γίνουν μαζικός μαχητικός αγώνας μέσα από τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο.

Ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και πολυήμερων μπλόκων που πραγματοποιήθηκαν με την οργάνωση και την μαζική συμμετοχή. Όταν βγήκαμε και παλέψαμε στο δρόμο τότε και μόνο τότε κάποια από τα αιτήματα μας υλοποιήθηκαν, αποσπάσαμε δεσμεύσεις, αποτρέψαμε ή ανακόψαμε ακόμη χειρότερα μέτρα που είχαν στα σκαριά. (Αφορολόγητο, σταδιακή αύξηση εισφοράς του ΕΦΚΑ στο 27.2%, ακατάσχετο 15000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πάγωμα των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ και του πράσινου τέλους στο νερό κ.α)

Στον ίδιο δρόμο του αγώνα σε καλούμε να βαδίσεις μαζί μας γιατί εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν ανεχόμαστε να πληρώνεται με ψίχουλα ο κόπος και ο ιδρώτας μας, δεν συμβιβαζόμαστε με το ξεκλήρισμα μας για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και εμείς σύγχρονοι κολίγοι ζώντας στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Μαζί με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους βροντοφωνάζουμε για τα δικαιώματα και την ζωή μας.

Διεκδικούμε την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που παλεύει το αγροτικό κίνημα και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Παλεύουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τα μνημόνια και κατάργηση όλων των χαρατσιών.

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 6μμ, Πλατεία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Πηγή:agronews