Σπεύδει να αποθεματοποιήσει σιτάρι η Τουρκία, λόγω υποτίμησης της λίρας

2018-08-24

Σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας σε πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που εξάγονται, όπως φρούτα, λαχανικά και καπνά δημιουργεί η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι σπεύδουν να αγοράσουν και αν αποθεματοποιήσουν σιτάρι, προκειμένου να προλάβουν τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, που επιφέρει μοιραία η πτώση της αξίας του νομίσματός τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, «η άνοδος των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων και η κατάρρευση της λίρας προτρέπουν την Τουρκία να στραφεί προς εκμετάλλευση των διεθνών αγορών για να εξασφαλίσει τα αποθέματά της σε σιτάρι και να αποφύγει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ελέγξει την εθνική της οικονομία».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δηλώνει στέλεχος του κρατικού μηχανισμού της χώρας, το Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών σκοπεύει να εκδώσει διεθνείς προσφορές για να αγοράσει το σιτάρι.

Οι Τούρκοι εισαγωγείς βρίσκονται σε αυξημένη πίεση μετά την ανανέωση-ρεκόρ της λίρας την Παρασκευή. Ακόμη, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει προγραμματίσει μια σειρά μέτρων για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις τιμές και να μετριάσει τον διψήφιου αριθμού πληθωρισμό.

Με κυβερνητική εντολή και για να προωθηθούν οι προμήθειες σιταριού, έχουν διατεθεί 750.000 τόνοι για να υπάρξει απαλλαγή από δασμούς μέχρι το Μάιο του 2019.

«Το διάταγμα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίτευξη σταθερότητας τιμών στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ισμαήλ Κεμάλογλου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Γκουλφέν Ερέν, πρόεδρος της Ένωσης Προμηθευτών Σιτηρών της Τουρκίας, δήλωσε: «Οι τιμές στην εγχώρια αγορά πρόκειται να αυξηθούν ευθυγραμμιζόμενες με τις διεθνείς τιμές».

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, η Τουρκία υπήρξε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, εισάγοντας περίπου 6,2 εκατομμύρια τόνους σιταριού το έτος που μας πέρασε( μήνας λήξης ο Ιούνιος). 

Πηγή:agronews