Σκληρό σιτάρι: Αδιάφοροι οι Ιταλοί, οι παγωμένες εξαγωγές αναμένεται να φέρουν πιέσεις στις τιμές

2018-10-05

Παγωμένη είναι η αγορά της χώρα μας στο σκληρό σιτάρι, με τους Ιταλούς να μην δείχνουν ενδιαφέρον για αγορές. Μπορεί οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένη φέτος παγκόσμια παραγωγή, ωστόσο το «κλειδί» φαίνεται να είναι τα περσινά αποθέματα, κάτι που φέρνει μειωμένη ζήτηση και πτώση τιμών (-5,5% τον Σεπτέμβριο 2018 στην Ιταλία σε σχέση με πέρσι). Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την παραγωγή ευρωπαϊκού σκληρού σιταριού της περιόδου 2018/2019 δείχνουν να έχει σταθεροποιηθεί στους 8,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 5% κάτω από την περσινή χρονιά ρεκόρ. Μειωμένη εκτιμά το IGC ότι θα είναι και η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα στις 27 Σεπτεμβρίου 2018. Μια αύξηση της παραγωγής στη Ρωσία αντισταθμίστηκε από την μείωση που είχαμε στην Αυστραλία. Ωστόσο η ελληνική αγορά έχει «παγώσει», με τις εξαγωγές να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα ελληνικά σιτάρια που έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής τα έχει απορροφήσει η εγχώρια βιομηχανία.

Πολύ λίγες ποσότητες έχουν αγοράσει μέχρι σήμερα οι Ιταλοί, που φαίνεται να έχουν περσινά αποθέματα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αυτό αναμένεται να φέρει μια «πίεση» στις τιμές για όσους έχουν αποθηκεύσει το προϊόν τους, τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ιταλική αγορά ζυμαρικών προμηθεύεται τα καλής ποιότητας σκληρά σιτάρια από τον Καναδά, που φαίνεται ότι - αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις - δεν έχει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή.
Όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του εμπορίου, μεγάλο «χτύπημα» στην ελληνική αγορά είχαμε στις 20 Σεπτεμβρίου, που έγινε η δημοπρασία για εξαγωγή στην Τυνησία ποσότητας 75.000 τόνων σκληρού. Τον διαγωνισμό «κέρδισε» μια πολυεθνική εταιρεία, που έδωσε όμως τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Έτσι είναι πολύ πιθανόν το σιτάρι που θα εξαχθεί στην Τυνησία να προέρχεται από την Ισπανία (που έχει χαμηλότερες τιμές).
Ελληνική παραγωγή και τιμές
Φέτος είχαμε μια μειωμένη παραγωγή στην χώρα μας. Λιγότερα στρέμματα σπάρθηκαν με σκληρό και είχαμε μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με πέρσι. Την μειωμένη παραγωγή όμως αντιστάθμισαν τα περσινά αποθέματα. Έτσι στην αγορά βγήκαν οι ίδιες ποσότητες σε σχέση με πέρσι.
Οι τιμές παραγωγού φέτος ξεκίνησαν από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 18 λεπτά το κιλό, όταν η περσινή τιμή ήταν στα 17 λεπτά. Στη συνέχεια είχαμε μια άνοδο και έφτασε στα 20 λεπτά, τιμή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για αγορά φέρνει μια «πίεση». «Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα κρατηθεί αυτή η τιμή», τονίζουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς.
Το σίγουρο είναι ότι μεγάλες ποσότητες από τα χαμηλής ποιότητας (βρεγμένα) σκληρά σιτάρια της Βόρειας Ελλάδας θα κατευθυνθούν στην παραγωγή ζωοτροφών, με τιμές πολύ χαμηλότερες.

Πηγή:agrotypos