Σε κίνδυνο οι ελληνικές εξαγωγές, η ΕΕ έβαλε δασμούς σε αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, φόβοι ότι θα υπάρξει απάντηση Τραμπ

2018-06-19

Σε μετωπική εμπορική σύγκρουση οδηγούνται ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από ΕΕ, Μεξικό και Καναδά και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» και επεσήμανε ότι η ΕΕ προτίθεται να επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.

Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα (χυμός πορτοκαλιού, φυστικοβούτυρο κ.α.).
Αυτό που φοβούνται οι Έλληνες εξαγωγείς είναι ότι μπορεί να υπάρξει απάντηση με επιβολή νέων δασμών στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ από την πλευρά των ΗΠΑ. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τις επιτραπέζιες ελιές, την κομπόστα, τα φρούτα, την φέτα και τα κρασιά, που έκαναν μακροχρόνιο αγώνα για να κερδίσουν μια θέση στην αμερικάνικη αγορά.
«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη πριν από το τέλος Ιουνίου ούτως ώστε η εφαρμογή των νέων δασμών να ξεκινήσει τον Ιούλιο», δήλωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εφόσον η ΕΕ «απαντά» στην επιβολή δασμών, που επέβαλλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, με νέους δασμούς στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Αμερικάνική κυβέρνηση να «απαντήσει» με την επιβολή νέων δασμών στα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ. Έτσι θα χαθούν οι προσπάθειες που κάναμε εδώ και δεκαετίες για να καταφέρουμε να έχουμε «παρουσία» των ελληνικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ. Κινδυνεύουμε έτσι να έχουμε τις επιπτώσεις από ένα νέου τύπου «εμπάργκο» όπως αυτό της Ρωσίας, που έφερε τόσα προβλήματα στις τιμές των παραγωγών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, τονίζει πως, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ εξάγονται ετησίως 15.000-20.000 τόνοι κομπόστας, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε ο «πόλεμος να μην επεκταθεί σε καμία περίπτωση στο πεδίο των αγροδιατροφικών προϊόντων» και προσθέτει: «εδώ και δυόμισι μήνες ζητούσαμε με επιστολές μας στην ΕΕ να μην εμπλακούν τα αγροτικά προϊόντα στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την ΕΕ. Θυμίζουμε τι προβλήματα είχε δημιουργήσει το 2000 στις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας η επιβολή από την ΕΕ δασμών στις εισαγωγές βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ».

Πηγή:agrotypos