Σχέδια νόμου για την άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων, τους συνεταιρισμούς και την αλιεία, ετοιμάζεται να φέρει το

2018-10-05

Τρία νομοσχέδια ετοιμάζεται να καταθέσει το ΥπΑΑΤ μέχρι το τέλος του έτους. Το πρώτο θα αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το δεύτερο τις συνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και το τρίτο την αλιεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το σχέδιο νόμου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα έχει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο - που είχε δώσει σε διαβούλευση ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης - και το οποίο ουσιαστικά «καταργούσε» την κατηγορία με τα πρόχειρα καταλύματα.

Η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ παραδέχεται ότι η σημερινή διαδικασία αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων είναι απελπιστικά αργή, πέρα από το ότι θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α.
Θέματα εκπροσώπησης των συνεταιριστικών οργανώσεων σε ένα πανελλαδικό φορέα, θα αφορά το νομοσχέδιο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Ακόμη θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης Συνεταιρισμών σε επίπεδο περιφέρειας (όπως ήταν οι πρώην ΕΑΣ. Θα γίνεται αναφορά και στις Ενώσεις Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) που θεσμοθετούνται σε επίπεδο νομών και στη συνέχεια σε ένα πανελλαδικό όργανο (ΠΕΝΑ).
Το τρίτο σχέδιο νόμου θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο της αλιείας. Μια εικόνα των προθέσεων του κ. Αραχωβίτη είχαμε με την απαγόρευση αλιείας με βιντζότρατα σε 11 περιοχές οι οποίες προτάθηκαν από την επιστημονική κοινότητα. Θυμίζουμε ότι ο προκάτοχός του είχε επαναφέρει την αλιεία με το συγκεκριμένο μέσο. 

Πηγή:agrotypos