Ψωμί και κριτσίνια κάνναβης στην Κομοτηνή

2018-11-06

Οι πελάτες του φούρνου Μαυρίδη στην Κομοτηνή διακρίνουν στα ράφια φραντζόλες ψωμιού με ετικέτα που αναγράφει «KANAPAN ΚΑΝΝΑΒΗΣ» και υποσημείωση «ιδιαίτερα γευστικό ψωμί με αλεύρι και σπόρους από κάνναβη (σατίβα)», όπως επίσης κριτσίνια κάνναβης. Ο εμπνευστής της ιδέας, αρτοποιός Κώστας Μαυρίδης, εξηγεί ότι προμηθεύεται την πρώτη ύλη, το αλεύρι κάνναβης, από την Ιταλία. 

Ο φούρνος Μαυρίδη μετράει 40 χρόνια διαδρομής και πειραματίζεται σε νέες γεύσεις και στην αναζήτηση υγιεινής τροφής, θυμίζοντας ότι το φάρμακο είναι η τροφή, κατά τον Ιπποκράτη. Όσο για τους πελάτες, η αλήθεια είναι πως κάποιοι είναι επιφυλακτικοί, αλλά τα δοκιμάζουν, ενώ άλλοι τα επιλέγουν συνειδητά, καθώς γνωρίζουν τα οφέλη της κάνναβης στον οργανισμό. «Οι πελάτες που είναι ενήμεροι αγοράζουν ψωμί και κριτσίνια χωρίς δεύτερη σκέψη, κάποιοι άλλοι προβληματίζονται», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος είχε κάνει τη σχετική έρευνα για τα διατροφικά πλεονεκτήματα της κάνναβης, πριν προχωρήσει στην παρασκευή ψωμιού.

Το αλεύρι κάνναβης περιέχει φώσφορο, ο οποίος συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, την ισορροπία ενέργειας-μεταβολισμού, την συντήρηση υγιών οστών και δοντιών. Επίσης μαγνήσιο, που συντελεί στη φυσική λειτουργία των μυών, τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη μείωση της κόπωσης. Τέλος, Ω-3 λιπαρά, που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Σε κάθε περίπτωση, το γευστικό αποτέλεσμα είναι νόστιμο.

Πηγή:ypaithros