Ψάχνουν στη Βάθη ποια περιφέρεια θα στενοχωρήσουν λιγότερο με τη μοιρασιά στα βιολογικά

2019-05-13

Περίπου 34.000 αγρότες περιµένουν να δουν αν θα βρουν τελικά το όνοµά τους στη λίστα µε τους δικαιούχους της Βιολογικής Γεωργίας, µε τις ενστάσεις να έχουν τελειώσει από 2 Μαΐου, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ψάχνει ακόµα ποια Περιφέρεια δεν πρέπει να «στεναχωρήσει» ενόψει εκλογών µε την διανοµή των 80 εκατ. ευρώ που υπερδέσµευσε για το πρόγραµµα. 

Από τον Έβρο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης την περασµένη εβδοµάδα υποσχέθηκε να διπλασιάσει τα χρήµατα στη Θράκη, ενώ την ίδια δέσµευση, εµπλέκοντας µάλιστα και το όνοµα του πρωθυπουργού, είχε επαναλάβει και για τη ∆υτική Μακεδονία σε επίσκεψή του στο Βελβεντό. Ήδη 22 εκατ. ευρώ, µε τα λόγια, δεσµευµένα, ενώ την ίδια ώρα, αιχµές αφήνει ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας για «ύποπτα» µεγάλο ποσοστό εγκρίσεων στον τόπο καταγωγής του υπουργού, τη Λακωνία, ζητώντας την ίδια αντιµετώπιση για όλη την Πελοπόννησο. Ο κ. Αραχωβίτης γενικότερα πάντως απέφυγε να απαντήσει στο πότε θα πραγµατοποιηθεί η κατανοµή (µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχαν βγει πίνακες), λέγοντας από τον Έβρο:

«Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραµµα, το οποίο έχει σαφέστατο σκοπό και δεν µπορεί να µπει πλαφόν ή να µπει κάποιος κόφτης, όπως ενδεχοµένως είχε συζητηθεί. Αυτό που κάναµε και είναι θετικό, ήταν ότι για τη Θράκη θα διπλασιάσουµε τουλάχιστον τον προϋπολογισµό, έτσι ώστε να έχουµε όσο το δυνατόν περισσότερες εντάξεις. Η ανακοίνωση θα γίνει αφού τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων και θα ξέρουµε πόσο ακριβώς χρειαζόµαστε και πόσο µπορούµε να διαθέσουµε διπλασιάζοντας τον προϋπολογισµό. ∆ηλαδή το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί τις επόµενες ηµέρες».

Μεγάλοι αδικηµένοι στην Κεντρική Μακεδονία

Εν τω µεταξύ, το ζήτηµα των αποκλεισθέντων υποψηφίων της Κεντρικής Μακεδονίας έφερε στη βουλή ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του Κινήµατος Αλλαγής και Βουλευτής Ν. Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης, σηµειώνοντας πως, στην Περιφέρεια µε την µεγαλύτερη συµµετοχή, στο αγροτικό ΑΕΠ της χώρας, εκ των 5.200 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, µόνον 214 εγκρίθηκαν. Στην δε, Π.Ε Σερρών, τα ποσοστά είναι πολύ πιο χαµηλά, καθώς, εκ των 1269 αιτήσεων, εγκρίθηκαν µόνον οι 26 µπήκαν. Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει ένα από τα µικρότερα ποσοστά κάλυψης των αιτούντων του Μέτρου 11 από τον αρχικό προϋπολογισµό του προγράµµατος, ζητάει από τον υπουργό να του απαντήσει εάν προτίθεται µετά και την σχετική εξαγγελία περί αύξησης των διαθέσιµων κονδυλίων, να υπάρξει ανακατανοµή προς όφελος της Περιφέρειας που εκπροσωπεί.

Πηγή:agronews