Πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων Βορίδη γύρω από το ΟΣΔΕ κατά τη σημερινή συνάντηση με τους συνεταιριστές

2019-10-10

Πρόγευση της πολιτικής Βορίδη στα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την απομάκρυνση των «τρωκτικών» από το ΟΣΔΕ και την θεμελίωση ενός αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αναμένεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού με αντιπροσωπεία συνεταιριστών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 15.00. 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση να έχει προκαλέσει το γραφείο του υπουργού και να έχουν λάβει ήδη πρόσκληση καταξιωμένα στελέχη του χώρου, όπως ο πρόεδρος του ΑΣΟ Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ο πρόεδρος του ΑΣΟ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος του ΑΣΟ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης και άλλα στελέχη με συνεισφορά στο συνεταιριστικό γίγνεσθαι.

Το πρώτο που θα απασχολήσει, είναι η ανάγκη να «αποσυνδεθούν» από τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά πράγματα, πρόσωπα και φορείς που εκφράζουν ξεκάθαρα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν προέρχονται από τον αγροτικό χώρο και έχουν υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των αρμοδίων υπηρεσιών και ιδιαιτέρως του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μετά από τρεις μήνες στην ηγεσία του. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης δείχνει να έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται από τη γνωστή συντεχνία του ΟΣΔΕ και τους πρόθυμους να προσφέρουν γη και ύδωρ στα σχέδιά της κατ´ επίφασιν συνεταιριστές (οι περισσότεροι με υπηρεσιακή ταυτότητα και όχι αιρετοί στις διοικήσεις).

Οι αποφάσεις σε ότι αφορά την επόμενη μέρα στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, δείχνουν να είναι κοντά και θα επισφραγιστούν με τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν σύντομα θέσεις διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε άλλους μεγάλους Οργανισμούς, όπως ο ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΟ.

Η απομάκρυνση των εκλεκτών της συντεχνίας από καίριες θέσεις σε συνδυασμό με τη λήξη της πολυετούς σύμβασης (2014-2019) που έβαλε τους εργολάβους σε ρόλο συντονιστών του ΟΣΔΕ και πολιτικών διαχειριστών των κοινοτικών ενισχύσεων, σημαίνει ουσιαστικά και το τέλος της... μηχανοπαρέας.

Ήδη έκλεισε οριστικά ο δρόμος της για την ευφυή γεωργία, ενώ φυλλορροεί και η υπόθεση των αγροτικών συμβούλων που είχε βάλει σαν στόχο.

Με το τέλος αυτού του 5ετους κύκλου στρεβλώσεων στη λειτουργιά του αγροτικού χώρου, ανοίγει ο δρόμος και για την αποκατάσταση της τάξης στους συνεταιρισμούς. Ήδη ο Βορίδης δείχνει να έχει κάψει το «σχέδιο Κοντού - Γιαννακάκη» που εξυπηρετούσε συγκεκριμένες επιδιώξεις και ξεκινάει μια εξ αρχής αναζήτηση ενός νομοσχεδίου με λίγα άρθρα και ευρωπαϊκές προδιαγραφές λειτουργίας των συνεργατικών σχηματισμών.

Πηγή:agronews