Προς πληρωμή οι συντάξεις για τους γεννηθέντες το 1951

2018-09-17

Τις πρώτες συντάξεις για τους αγρότες-ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, που έχουν γεννηθεί το 1951 και θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αρχίζουν να «βγάζουν» εδώ και κάποιες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Πρόκειται για την τελευταία «ομάδα» ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, που υπολογίζονται σε 15.000 και oι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με το «παλαιό» καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα λήψης σύνταξης ξεκινά τον Ιούλιο της χρονιάς που συµπληρώνεται το 67ο έτος της ηλικίας τους. Από το 2019, βάσει των τελευταίων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, το δικαίωμα σύνταξης γήρατος για τους αγρότες θα ενεργοποιείται, όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, την ημέρα των 67ων γενεθλίων τους.

Φέτος η διαδικασία υπολογισμού και χορήγησης των συντάξεων για τους γεννηθέντες το 1951 ξεκίνησε ουσιαστικά από την επομένη της 10ης Αυγούστου, ημερομηνίας δηλαδή που έληξε η προθεσμία, μετά τη σχετική παράταση που είχε δοθεί, για την καταβολή των εισφορών του μηνός Ιουνίου. Αυτό γιατί, δεδομένου ότι ως μήνας έναρξης συνταξιοδότησης λογίζεται ο Ιούλιος, οι ασφαλισμένοι και -προσεχώς... συνταξιούχοι- οφείλουν να έχουν πληρώσει και τις εισφορές του προηγούμενου μήνα, παίρνοντας φυσικά και το ανταποδοτικό κομμάτι που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Σημειωτέον ότι πέρυσι οι αγρότες που επρόκειτο να βγουν στη σύνταξη, δηλαδή οι γεννηθέντες το 1950, κατέβαλαν εισφορές μέχρι και τον τελευταίο μήνα του 2016, καθώς η ασφαλιστική τους ικανότητα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

Πηγή:ypaithros