Προετοιμάζεται τροπολογία για το σωρευτικό ακατάσχετο 15.000 ευρώ των αγροτών, λέει ο Αραχωβίτης

2018-09-12

Το σήμα έναρξης του «χτισίματος» του πρωτογενούς τομέα πάνω σε γερά θεμέλια, έδωσε από την 83η ΔΕΘ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε προτεραιότητα βρίσκονται ζητήματα που αφορούν το ακατάσχετο ύψους 15.000 ευρώ των αγροτών, θέματα ασφαλιστικά και φορολογικά, μετεξέλιξη του ΕΛΓΑ, σε έναν δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό στο πλευρό του αγρότη, αλλά και έμπρακτη στήριξη του συνεργατισμού, που αποτελεί το νούμερο ένα όργανο των παραγωγών. 

Στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 83η ΔΕΘ, ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε: «Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η αρνητική τάση στον πρωτογενή τομέα. Ήταν λογικό ότι πρώτα έπρεπε να σταματήσουμε την κατρακύλα και μετά να αρχίσουμε να χτίζουμε. Είμαστε ακριβώς στο στάδιο που μπορούμε να αρχίζουμε να χτίζουμε πράγματα για τους αγρότες και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα το ξέρουν καλά, ότι μόνο με αυτήν την κυβέρνηση και την ηγεσία μπορούν να ελπίζουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους».

Υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα «υπέφερε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και πριν από την έλευσή της», ο κ. Αραχωβίτης τόνισε: «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί, να πάψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των μεσαζόντων στην πλάτη τους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τον εισόδημα του αγρότη που βγαίνει από τον κόπο και τον ιδρώτα του, μέσα από την παραγωγική διαδικασία και όχι μόνο από τις επιδοτήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ακατάσχετο των αγροτών, ο κ. Αραχωβίτης, τόνισε: «Είναι κάτι που και εξήγγειλε ο προκάτοχός μου ο Ευάγγελος Αποστόλου. Προετοιμάζεται η σχετική τροπολογία. Νομίζω ότι είμαστε κοντά, αλλά ας μην πούμε κάτι περισσότερο τώρα. Είμαστε κοντά όμως».

Σημειωτέον ότι έως σήμερα ισχύει ένα ακατάσχετο ανά έτος στα 1.200 ευρώ για τους αγρότες, με αποτέλεσμα όταν γίνονται πέραν της μιας πληρωμής στο λογαριασμό τους (όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων), να μην τυγχάνουν της προστασίας τα χρήματά τους.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μια σειρά άλλα θεσμικά ζητήματα, σε λίγες ώρες μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός οπότε θα ακουστούν πράγματα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και σε θέματα φορολογικά και ασφαλιστικά».

«Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο παραγωγός και αυτό δεν το ξεχνάμε και δεν είναι λόγια που δεν αποδεικνύουμε. Θα δείτε ότι το όργανο των παραγωγών που είναι ο συνεργατισμός (ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί), έμπρακτα στηρίζεται». πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, επεσήμανε: «προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο ΕΛΓΑ να γίνει φίλος του παραγωγού και να είναι δίπλα του στη δύσκολη ώρα και όταν τον χρειάζεται. Να έχει τη δύναμη να είναι εκεί. Τα πακέτα που χρεοκόπησαν τον ΕΛΓΑ και τη χώρα δεν θα επαναληφθούν. Ο ΕΛΓΑ θα είναι ένας πραγματικά δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός στο πλευρό του αγρότη».
Αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «όσο και αν κάποιοι, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι εδώ, ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι: «Η ελληνική παραγωγή, οι Έλληνες παραγωγοί και ο ΕΛΓΑ, αλλά και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε, πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Είμαστε σε μια διαδικασία που μελετάμε τις κλιματικές αλλαγές και την προσαρμογή του ΕΛΓΑ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, καθώς -όπως είπε- «η Ελλάδα μπορεί να παράξει ποιοτική ζάχαρη» και πρόσθεσε, ότι «η συνδεδεμένη για τα τεύτλα θα συνεχίσει να έχει ισχύ».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει από την έναρξη της θητείας της την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), τονίζοντας: «τα προβλήματα στην βιομηχανία είναι τόσο βαθιά, που αυτή τη στιγμή δίνεται ο ύστατος αγώνας. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία με κάθε τρόπο. Είμαστε κοντά σε θετικά αποτελέσματα».

Νέο ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

«Ο πρωτογενής τομέας αποδείχθηκε ο πιο ανθεκτικός στα χρόνια της κρίσης. Μας υπόσχεται ότι μπορεί πολλά περισσότερα για την επόμενη ημέρα, τη στιγμή μάλιστα που τα προηγούμενα χρόνια έλαβε και τις πρώτες βοήθειες που χρειαζόταν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), στην 83η ΔΕΘ. Στην ημερίδα, με θέμα: «Η εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα: Οι σύγχρονες προκλήσεις», ο κ. Αραχωβίτης είπε μεταξύ άλλων: «Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Με όραμα, στοχοθεσία, ενίσχυση της συνεργασίας , σκληρή δουλειά και καθαρά χέρια θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα» και πρόσθεσε: «φαίνεται ότι θα έχουμε νέο ρεκόρ εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα επέδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σημείωσε: «οι αντοχές βέβαια αυτές έχουν και μια άλλη διάσταση, που πρέπει να εξεταστεί. Συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας μας; Ο αγροτικός τομέας συμβάλλει κατά 20% στις ελληνικές εξαγωγές και πέτυχε μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο με τις εισαγωγές».

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων, ο κ. Κασίμης, επισήμανε ότι ναι μεν υπάρχουν, ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να επενδύσουμε στην προστιθέμενη αξία, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση που καλούνται να «απαντήσουν» οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η παγκόσμια τάση, βάσει σχετικών μελετών σε παγκόσμιο επίπεδο, μιλά για εκτίναξη της ζήτησης των αγροτικών προϊόντων σε ποσοστό 100% ως το 2050. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι παρούσα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας και ενσωμάτωσης εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, που - όπως είπε - θα επιτρέπουν στη χώρα να αντιδρά, απέναντι σε εμπόδια που ανακύπτουν από απρόβλεπτους παράγοντες, γεωπολιτικούς και πολιτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το ρωσικό εμπάργκο.

Πηγή:agrotypos