Πριν το τέλος Οκτωβρίου η πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης του 2018 διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρης επιβεβαίωση του ΑγροΤύπου

2018-10-22

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 18 Οκτωβρίου, ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), σχετικά με το χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων που αντιστοιχούν στο 2018 και αναμένουν πως και πως αγρότες και κτηνοτρόφοι. Όπως λοιπόν επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ «με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τον χρόνο καταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2018 ενημερώνουμε τους παραγωγούς, ότι αυτή η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, πριν το τέλος του Οκτωβρίου». Η ανακοίνωση του οργανισμού πληρωμών και επιδοτήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαιώνει πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, των περασμένων ημερών. 

Από την περασμένη Τετάρτη ο ΑγροΤύπος είχε επισημάνει με σχετικό δημοσίευμα ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο έχει διαβιβαστεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από τον αρμόδιο οργανισμό των πληρωμών και τα συναρμόδια υπουργεία (ΥπΑΑΤ, ΥπΟικ) η σύμβαση της τράπεζας Πειραιώς με το ελληνικό κράτος για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, που αφορά στο έτος 2018.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει πρώτα να δώσει το «ΟΚ» για τη σύμβαση και ακολούθως αυτήν να προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία προς υπογραφή. Από το χρονικό σημείο αυτό κι έπειτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα χρειαστεί λίγο χρόνο, ώστε να προετοιμαστεί για τη μεγάλη αυτή πληρωμή και να στείλει ακολούθως στην τράπεζα τις «δισκέτες» με τις λίστες των δικαιούχων, για να ακολουθήσει η πίστωση των λογαριασμών.

Αν η σύμβαση «φύγει» από το Ελεγκτικό Συνέδριο την Πέμπτη, σημείωνε ο ΑγροΤύπος, τότε θεωρείται μάλλον βέβαιο, ότι οι πιστώσεις των λογαριασμών των χιλιάδων δικαιούχων, πάνε για την επόμενη εβδομάδα. Αν πάλι φύγει νωρίτερα, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το σενάριο για πίστωση και πληρωμή την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή (18-19 του μήνα) αντίστοιχα.
Από το υπουργικό γραφείο, με το οποίο και μίλησε ο ΑγροΤύπος, παραπέμπουν στις δεσμεύσεις του Σταύρου Αραχωβίτη για πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης (700 εκατ. ευρώ) έως τις 26 Οκτωβρίου, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην πέσουν εξω στις προθεσμίες.
Σημειωτέον ότι πρώτα τα χρήματά τους στους λογαριασμούς θα δουν όσοι έχουν λογαριασμό στην Πειραιώς και ακολούθως οι δικαιούχοι με λογαριασμούς στις υπόλοιπες τράπεζες, όπως γίνεται πάντοτε. Προς την κατεύθυνση της μεγάλης αυτής πληρωμής που έπεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, αναφορικά με τις άμεσες ενισχύσεις και ειδικά μέτρα.

Η εγκύκλιος για τις άμεσες https://www.agrotypos.gr/images/stories/file/egkyklios%20ameses2018.pdf

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ https://www.agrotypos.gr/images/stories/file/tsek%202018%20opekepe.pdf

Πηγη:agrotypos