Πριν καν ανοίξει πάει για παράταση ο εξωδικαστικός των αγροτών για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές σε δημόσιο και ΕΦΚΑ, έρχονται όμως βελτιώσεις

2018-05-30

Σε γεφύρι της... Άρτας εξελίσσεται η υπόθεση ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που πρόκειται να υποδεχθεί τις αιτήσεις των αγροτών για την ρύθμιση ή τον συμβιβασμό, όσον αφορά τα κόκκινα δάνειά τους, αλλά και τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ). Κύκλοι της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους σημειώνουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι «η ευθύνη για το μη άνοιγμα της πλατφόρμας βαραίνει τον... ΟΓΑ, που δεν έχει βεβαιώσει ακόμα τις οφειλές των παραγωγών για το 2016 και πως στην ειδική γραμματεία ο μηχανισμός είναι «καθ' όλα έτοιμος εδώ και ένα μήνα». Το πρόβλημα που ανακύπτει βέβαια εδώ έχει να κάνει με το γεγονός, ότι τα περιθώρια για την υποβολή των αιτήσεων αρχίζουν και λιγοστεύουν, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει τέλος του έτους και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες προβλέπεται να είναι απασχολημένοι με τις εργασίες στο χωράφι, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας προανήγγειλαν προ λίγων εβδομάδων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ηγεσία του υπουργείου και ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, ενώ την τοποθέτησε χρονικά με μετανέστερες δηλώσεις του για τις 25 Μαΐου και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης. Από τότε δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη και πλέον, όπως σημειώνουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο νομικοί κύκλοι «κάθε ημέρα που δεν ανοίγει η πλατφόρμα χάνεται πολύτιμος χρόνος, δεδομένου ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τα τέλη του έτους».
Πάντως, κύκλοι της ειδικής γραματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, μιλώντας στον ΑγροΤύπο δεν απέκλειαν να δοθεί παράταση στις αιτήσεις και το 2019, ενώ το σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι, αν αυτό συμβεί, στο πακέτο ρύθμισης ή συμβιβασμού των αγροτικών χρεών (προς τράπεζες σε εκκαθάριση, δημόσιο, ΕΦΚΑ), δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και οφειλές που γεννήθηκαν εντός του 2018.
Ως ώρας, σημειώνεται, ότι στην επερχόμενη ρύθμιση μπορούν να εντάξουν οι αγρότες, έπειτα και από την συγκατάθεση των δανειστών, πριν λίγο καιρό, οφειλές που «γεννήθηκαν» και μέσα στο 2017, αν και αρχικά υπήρχε πρόνοια μόνο για εκείνες που έγιναν μέσα στο 2016.
Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση
Όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος, η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων, διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια του 2004 και οι ισχύουσες υποθήκες.
Παράλληλα, παρέχεται δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας, αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων, σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκιών), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.
Εκτός αυτού, σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.
Η ρύθμιση απευθύνεται σε αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση, εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. 

Πηγή:https://www.agrotypos.gr/