Πώς χτίζεται αγροτική αποθήκη σε έκταση έως ένα στρέμμα με βάση τη νέα νομοθεσία

2018-10-23

Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί, που αρχίζουν να καλλιεργούν και πάλι τις αγροτικές τους εκτάσεις, προσδοκώντας σ' ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Οι περισσότεροι εξ αυτών, όμως, διαπιστώνουν στην πορεία, ότι για να είναι ανταγωνιστικοί και σύγχρονοι και να ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, πρέπει να διαθέτουν και τους κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους. Ο ΑγροΤύπος απευθύνθηκε στην κα Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο-μηχανικό με έδρα στο Βόλο, ώστε να φωτίσει όλες εκείνες τις πτυχές και τα ζητήματα, που πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός, που θέλει να κατασκευάσει ένα τέτοιο κτίσμα.

Σύμφωνα με την κα Μπακλατσή «μεγάλη ευκολία για τον ιδιοκτήτη είναι να έχει ένα μόνιμο χώρο αποθήκευσης για τη φύλαξη των εργαλείων, των αγροτικών εφοδίων, των προϊόντων κ.λπ.».
«Μέχρι πρότινος», όμως λέει η ίδια «η αδειοδότηση αγροτικών αποθηκών, γίνονταν με πολύ φειδώ, αφού απαιτούνταν το αγροτεμάχιο να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα καθώς επίσης να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο».
Αυτό γινόταν υπό τον φόβο ότι οι πολίτες θα έβρισκαν ένα «παράθυρο» για να κτίσουν κατοικία εκτός σχεδίου.
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατανοώντας τις ανάγκες των αγροτών, έβαλε τέλος σ αυτά τα εμπόδια, επιτρέποντας από δω και στο εξής, σε όποιον καλλιεργεί έκταση τουλάχιστον 1 στρέμματος, να μπορεί να κτίσει την αγροτική του αποθήκη. Αυτή η δυνατότητα δίνεται με απλό και εύκολο τρόπο με την ηλεκτρονική έκδοση πλέον της έγκρισης δόμησης μικρής κλίμακας, με ένα κλικ», πρόσθεσε, εφιστώντας την προσοχή των αγροτών, γιατί αν καποιος το μετατρέψει σε κατοικία, θα κριθεί αυθαίρετο και τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα».
Είμαι ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος. Πως μπορώ να χτίσω κι εγώ μια αποθήκη;
Για να κτίσει κανείς μια αγροτική αποθήκη, θα πρέπει καταρχήν να εκδοθεί ηλεκτρονικά μια Άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του δήμου ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται σφραγίδα και υπογραφή αρμόδιου μηχανικού.
Πώς εκδίδεται η άδεια (έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας) για αποθήκη;

Η αίτηση για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας στη συγκεκριμένη περίπτωση, για λιθόκτιστη αποθήκη, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα e- adeies ΤΕΕ-ΥΠΕΝ, με ευθύνη του μηχανικού και η έγκριση εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και στοιχείων.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χτίσει κάποιος μια αποθήκη;

α) το αγρόκτημα να είναι τουλάχιστον 1.000τμ.
β) η αποθήκη να είναι λιθόκτιστη ( στην έννοια της λιθόκτιστης αποθήκης συμπεριλαμβάνεται κάθε είδους φέρουσα τοιχοποιία, όπως οπτοπλινθοδομή κλπ, χωρίς χρήση οπλισμένου σκυροδέματος)
γ) να έχει εμβαδό 15 τ.μ.
δ) να έχει συνολικό ύψος με τη στέγη μέχρι 3 μέτρα
ε) το κτίσμα να βρίσκεται σε σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το όριο της ιδιοκτησίας.
Επίσης, υποβάλλονται και άλλες εγκρίσεις αρμόδιων υπηρεσιών (Δασαρχείου, Υπουργείου Πολιτισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τους παραδοσιακούς οικισμούς κ.α.) όπου αυτές απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις κατά περίπτωση (π.χ. Πήλιο).
Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και κατατίθενται ηλεκτρονικά είναι τα εξής:
1) Αίτηση του ιδιοκτήτη
2) Αν υπάρχει κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου ζητούνται τα στοιχεία νομιμότητας του κτηρίου π.χ. Οικοδομική Άδεια,, τακτοποίηση τυχόν αυθαιρέτων κατασκευών, Βεβαίωση μηχανικού για κτίσμα που υπάρχει προ του έτους 1955
3) Τοπογραφικό Διάγραμμα και αποτύπωση της νέας αποθήκης (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κτλ).
4) Σχέδια κάτοψης και τομής
5) Τεχνική έκθεση μηχανικού
6) Βεβαίωση όπου υπάρχει κτηματολόγιο
7) Φωτογραφίες του ακινήτου
8) Δήλωση συναίνεσης της απλής πλειοψηφίας των συγκυρίων του ακινήτου.
9) Προϋπολογισμός εργασιών.
10) Εγκριση της αρμοδίας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η αποθήκη κρίνεται απαραίτητη, για την αποθήκευση αγροτικών γενικώς προϊόντων και εφοδίων.
Πως χορηγείται η έγκριση σκοπιμότητας από την αρμοδία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης;
Για να δοθεί η έγκριση υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:
1) Αίτηση στην οποία θα αναφέρονται το είδος της καλλιέργειας, η τοποθεσία και η έκταση της εκμετάλλευσης ή δήλωση καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
2) Αντίγραφα εντύπων Ε1 και Ε9, όπου φαίνεται το δηλωμένο αγροτεμάχιο.
3) Δύο αντίγραφα Τοπογραφικού διαγράμματος, με σημειωμένη τη θέση της αποθήκης σε απόσταση 5 m από τα όρια, στο οποίο αναφέρονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης
4) Δύο σειρές αρχιτεκτονικών σχεδίων που να ακολουθούν στο σχεδιασμό τη λειτουργικότητα της αγροτικής αποθήκης. Για παράδειγμα πρέπει να είναι σχεδιασμένοι οι φεγγίτες αερισμού και η μεγάλη πόρτα φορτοεκφόρτωσης, σύμφωνα με τους πολεοδομικούς περιορισμούς.
5) Κατάσταση - Υπεύθυνη Δήλωση με τα αντίστοιχα παραστατικά, των προς αποθήκευση μηχανημάτων, εργαλείων, εφοδίων κλπ.,
6) Αντίγραφο δήλωσης της καλλιέργειας του κτήματος.
Έχω καλλιεργήσιμη έκταση που βρίσκεται μέσα στο χωριό. Δικαιούμαι τέτοιας αποθήκης;
Όχι, η κατασκευή της λιθόκτιστης αποθήκης γίνεται αποκλειστικά σε καλλιεργούμενο αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.
Στο ακίνητό μου έχω χτίσει μία κατοικία με άδεια. Μπορώ να κατασκευάσω και την αποθήκη των 15 τ.μ.;
Ναι, εφόσον στο αγροτεμάχιο υπάρχει καλλιέργεια. Η αποθήκη κατασκευάζεται ανεξάρτητα από τυχόν υπάρχουσα κύρια οικοδομή.
Εχω τρία αγροτεμάχια. Μπορώ να βγάλω άδεια για τρεις αποθήκες;

Ναι. Αν το κάθε αγροτεμάχιο έχει καλλιέργεια και έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η αποθήκη αφορά κάθε αγρόκτημα ξεχωριστά και θα πρέπει να κτιστεί μια αποθήκη σε κάθε ένα ξεχωριστά αγροτεμάχιο.
Ακουσα ότι μόνο για δενδροκαλλιέργεια (ελαιοπερίβολα) επιτρέπονται αυτές οι αποθήκες. Ισχύει;
Οχι. Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος της καλλιέργειας. Μπορεί να είναι κηπευτικά, δενδροκομική καλλιέργεια κλπ. Όπου γίνεται δηλαδή συγκομιδή αγροτικών προϊόντων που απαιτούνται υλικά φόρτωσης και μεταφοράς καθώς και η φύλαξη γεωργικών εργαλείων.
Μπορώ να αλλάξω χρήση και από αποθήκη να την κάνω κατοικία;

Οχι! Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έπαψε να υπάρχει καλλιέργεια ή ότι μετατράπηκε η αποθήκη σε κατοικία, τότε καταγράφεται ως αυθαίρετο και επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Πηγή:agrotypos