Πολυλειτουργικό αγρόκτημα για νέους και ανέργους

2018-09-24

Πρότυπο πολυλειτουργικό αγρόκτημα με δραστηριότητες φυτικής και ζωικής παραγωγήςδημιουργεί η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με κύριο σκοπό την εκπαίδευση ανέργων και νέων, που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία τόσο για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ενασχόληση με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα όσο και για τις προοπτικές που ανοίγονται στους ανέργους και νέους με την απόκτηση των βασικών δεξιοτήτων. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η δημιουργία φάρμας αγελάδων, τυροκομείου για την παστερίωση γάλακτος, θερμοκηπίου και μελισσοκομείου. Η έκταση 7 ½ στρεμμάτων, στην οποία θα λειτουργήσει το αγρόκτημα, βρίσκεται στην περιοχή του Ψηλογέφυρου Αγρινίου, ενώ μέσα σε αυτό υπάρχει και κλειστός χώρος 113 τ.μ., όπου θα λειτουργήσει το τυροκομείο.

Όλα έτοιμα

Τη διαχείριση του αγροκτήματος θα αναλάβει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Όπως μας ενημερώνει ο πατήρ Κωνσταντίνος Καντάνης, ήδη έχει εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια και στα τέλη Οκτώβρη με μέσα Νοέμβρη το πολυλειτουργικό αγρόκτημα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει.

«Στον νομό, δεν υπάρχει άλλη φάρμα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, μόνο ελευθέρας βοσκής. Επίσης, έχουμε λάβει άδεια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία στάβλου θερμοκηπιακού τύπου. Είμαστε σε επαφή και σε συνεννόηση με το μοναστήρι Τιμίου Σταυρού Μαψός στην Αρχαία Κόρινθο, όπου η αδελφότητα, εκτός από το πνευματικό έργο, έχει να επιδείξει και παραγωγικό έργο κτηνοτροφικών προϊόντων από την πλούσια φάρμα που διαθέτει».

Κέρδη από τη γη

Στόχος της εκκλησίας είναι να δώσει γνώση, εφόδια και εμπειρία, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις και να αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ξεκάθαρο. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση, ένας άνεργος θα μπορεί να αξιοποιεί τη γη που έχει δίπλα του και να ζει από αυτήν». Στα σχέδια της εκκλησίας, είναι επίσης η δημιουργία ομάδων παραγωγών. Το αγρόκτημα θα είναι ανοιχτό και στα σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους.

Επαγγελματική διέξοδος

Μέσω του πολυλειτουργικού αγροκτήματος, οι άνεργοι και οι νέοι θα μπορούν να εκπαιδεύονται από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες, όπως γεωπόνους, κτηνιάτρους, μελισσοκόμους, αλλά και πανεπιστημιακούς. Απώτερος σκοπός είναι η απόκτηση της αναγκαίας γνώσης και πρακτικής για να μπορέσουν στη συνέχεια να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, παράγοντας τα δικά τους προϊόντα.

Σύμφωνα με τον πατήρ Κωνσταντίνο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γεωπόνοι της περιοχής, ενώ υπάρχει συνεργασία με έμπειρους καθηγητές από πανεπιστήμια της χώρας. Τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο της εκκλησίας χωρητικότητας 100 θέσεων και οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιούν την πρακτική τους εξάσκηση στο αγρόκτημα.

Πηγή:ypaithros