Ποιος έδωσε δικαίωμα στην Hellenic Agri Group να εκπροσωπεί την ΕΒΖ ρωτούν οι Σερραίοι τευτλοπαραγωγοί

2018-10-22

«Από ποιους πήρε την άδεια η διοίκηση της ΕΒΖ να κάνει αποκλειστικό αντιπρόσωπό της την Hellenic Agri Group, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κάτι νεότερο για την αγορά του Ομίλου από το fund «Innovation Brain», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαρούτης, εκπρόσωπος της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών Σερρών. «Είναι ένα παιχνίδι που γίνεται από το fund και τη διοίκηση της ΕΒΖ για να απαξιωθεί η βιομηχανία και να μειώσουν το τίμημα αγοράς», προσθέτει. 

Μάλιστα ο κ. Βαρούτης, σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, του ζητά «να λάβει σοβαρά υπόψη τη πρόταση του επενδύτη Καραθανάση Χρήστου (ROYAL SUGAR), για εξαγορά του εργοστασίου Σερρών».
Συγκεκριμένα η επιστολή προς τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, την οποία υπογράφουν η Ομάδα Τευτλοπαραγωγών Σερρών και ο Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων Σερρών, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
48 χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο εξευτελισμός και ο κατήφορος στον οποίο έχει περιέλθει η ιστορική αυτή βιομηχανία δεν έχει τέλος.
Τους τελευταίους 3 μήνες και ύστερα από το διορισμό του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου (Παπαϊωάννου-Πουρή), η εταιρία στη κυριολεξία έχει βαλτώσει, οι διοικούντες έχουν πέσει έξω σε όλα τα χρονοδιαγράμματα και δεν φαίνονται ικανοί να διαχειριστούν την όλη κατάσταση
Είναι άξιο απορίας επίσης, πως το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο, σιωπηρά με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στο κατακαλόκαιρο, πήρε απόφαση να επιτρέψει να ενταχθεί στα σπλάχνα της ίδιας της εταιρίας, η Hellenic Agri Group, μια εταιρία που συστάθηκε στις 6 Ιουλίου, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και να εμφανίζεται μάλιστα ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ΕΒΖ
Πως πάρθηκε με τέτοια απόφαση κύριε Υπουργέ, ποιος τους εξουσιοδότησε;
Πως είναι δυνατόν ένας υποψήφιος επενδύτης χωρίς να έχει βάλει ένα ευρώ στην εταιρία να έχει εγκατασταθεί στα γραφεία της και να καθορίζει τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρίας;
Πως είναι δυνατόν το συγκεκριμένο fund που υποτίθεται ότι θέλει την ανάπτυξη της εταιρίας και της τευτλοκαλλιέργειας να μη συμβάλλει οικονομικά στο να ξεκινήσει ομαλά η παραγωγική διαδικασία, αλλά να αφήνει την εταιρία να αργοπεθαίνει;
Πως το διοικητικό συμβούλιο κινήθηκε με τόσο προχειρότητα και ξεκίνησε τη φετινή καμπάνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη;
Δικιά μας πεποίθηση κύριε Υπουργέ, είναι πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ μαζί με το συγκεκριμένο fund βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση, που στοχεύει στη πλήρη απαξίωση της ΕΒΖ, έτσι ώστε να μειωθεί και το τελικό τίμημα της προσφοράς.
Για εμάς τους Σερραίους τευτλοκαλλιεργητές, τόσο η συγκεκριμένη διοίκηση όσο και το fund «Innovation Brain» έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μας. Με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται δεν φαίνεται πουθενά ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργιας στη περιοχή μας αλλά ούτε βιώσιμο εργοστάσιο στις Σέρρες.
Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε και εμείς οι παραγωγοί να αφήσουμε το αποτύπωμα μας, σας προτείνουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη πρόταση του επενδύτη Καραθανάση Χρήστου (ROYAL SUGAR), για εξαγορά του εργοστασίου Σερρών.
Αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση, η όποια φέρνει ρευστό άμεσα στα ταμεία της εταιρίας και αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης τόσο της τευτλοκαλλιέργειας όσο και του εργοστάσιου Σερρών.
Κύριε Υπουργέ, είμαστε σίγουροι ότι και εσείς ο ίδιος θέλετε να συνδέσετε το όνομα σας με την ανάπτυξη της πρωτογενής παράγωγης και τη συνέχιση της ΕΒΖ. Για αυτό το λόγο λοιπόν προκρίνετε άμεσα τη λύση που σας προτείναμε και δώστε την ευκαιρία σε επιχειρηματίες που είναι υπαρκτοί, να επενδύσουν στο τόπο μας και να δώσουν νέα ώθηση στη πολύπαθη βιομηχανία ζάχαρης».

Πηγή:agrotypos