Πληθαίνουν οι φωνές για αποζημίωση των ζημιών που προκαλεί η άγρια πανίδα

2019-09-06

Αυξάνεται η ανάγκη για ένταξη της άγριας πανίδας στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ, καθώς από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα, αγριογούρουνα, λύκοι, ακόμη και αρκούδες καταστρέφουν εν μέρει ή και ολοκληρωτικά αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με το θέμα να θίγει και νέα ερώτηση στη Βουλή για τα μελίσσια. 

Αγριογούρουνα ξηλώνουν ολόκληρα χωράφια και τρώνε αμπελώνες, λύκοι και άγρια, αδέσποτα σκυλιά τρώνε πρόβατακαι τώρα, με ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά, και του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, έρχονται στο προσκήνιο καταστροφές σε κυψέλες από αρκούδες.

Σημειωτέο πως οι ζημιές από αγριογούρουνα και λύκους δεν αποζημιώνονται καθόλου, ενώ στις κυψέλες υπάρχει αποζημίωση 30 ευρώ για μια κυψέλη, την ώρα που η ζημιά είναι τουλάχιστον 150. Πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει μέχρι τώρα τη συμπερίληψη της άγριας πανίδας στα ζημιογόνα αίτια.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών:

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση μελισσοκόμων από ΕΛΓΑ

Ο μελισσοκομικός τομέας συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής γεωργίας και αποτελεί κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για πολλούς Έλληνες. Η μελισσοκομία, ως οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Δημιουργεί θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική υπηρεσία στο οικοσύστημα συμβάλλοντας στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών.

Η κατάσταση ωστόσο των μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς πολλοί παράγοντες καθιστούν δύσκολη τη ζωή τους. Πέρα από την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών λόγω της αυξανόμενης επέμβασης του ανθρώπου, την εξάπλωση της εντατικής γεωργίας, την αυξανόμενη χρήσης φυτοφαρμάκων και την κλιματική αλλαγή προστίθενται και οι επιθέσεις από άγρια ζώα που συμβάλλουν στις αιτίες υψηλής θνησιμότητας του πληθυσμού των μελισσών, καθώς και της δραστικής μείωσης του αριθμού των αποικιών τους.

Μόνο στην περιοχή της Αμφιθέας Ιωαννίνων σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 15 επιθέσεις αρκούδας σε κυψέλες μελισσών προξενώντας μεγάλες καταστροφές αλλά και απώλεια του ζωικού κεφαλαίου. Επισημαίνεται, ότι παράλληλα με την καταστροφή των κυψελών δημιουργείται «ανταγωνισμός» μεταξύ των μελισσών, με αποτέλεσμα την αλληλοεξόντωσή τους.

Η προστασία στη χώρα μας, μέσω νομοθεσίας των μελισσοκόμων και των απωλειών που υφίστανται από επιθέσεις άγριων ζώων, ενισχύθηκε με την ανάπτυξη συστημάτων αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Σύμφωνα με στοιχεία όμως του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος» αλλά και των μελισσοκόμων της Μαγνησίας, οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν στην απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και όχι στην απώλεια του παραγόμενου προϊόντος. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι για κάθε μελίσσι που καταστρέφεται η αποζημίωση που εισπράττουν από τον ΕΛΓΑ αγγίζει μόλις το 1/5 της συνολικής καταστροφής χωρίς να αφορά στο μέλι που χάθηκε. Σε μια ζημιά δηλαδή της τάξεως των 150 ευρώ η αποζημίωση του ΕΛΓΑ ανέρχεται μόλις στα 30 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Πώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της προβολής της μελισσοκομίας ώστε να βρίσκεται στον πυρήνα της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και τη χρηματοδότησή της πάνω από τα σημερινά επίπεδα;Προτίθεται το υπουργείο να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης στον Κανονισμό του και να εισαγάγει βελτιωμένες ρυθμίσεις που θα αποζημιώνουν τους μελισσοτρόφους και για την απώλεια του παραγόμενου προϊόντος μετά από επίθεση άγριων ζώων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας

Πηγή:agronews