Πλήρης εμπορική απραξία στην αγορά του ελαιολάδου

2019-05-07

Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά του ελαιολάδου εδώ και αρκετό καιρό και οι τιμές ακολουθούν πτωτική ως επί το πλείστον πορεία ή στην καλύτερη παραμένουν στάσιμες πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό, με ορισμένες εξαιρέσεις. Για το θέμα μιλήσαμε με τον διαχειριστή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων, κ. Παναγιώτη Ντανάκα, ο οποίος μας είπε ότι λίγες ημέρες μετά τις εορτές του Πάσχα και η κατάσταση παραμένει ακριβώς όπως και πριν από το Πάσχα.

Εμπορική πράξη μεγάλη δεν έχει κάνει τις τελευταίες 80 περίπου ημέρες ο ΑΣ Μολάων και πλέον τα περιθώρια στενεύουν, αν δεν γίνει πώληση έως τις 15 του μήνα.

Όπως είχε γράψει στις 17 Απριλίου ο ΑγροΤύπος «σε λίγες ημέρες «φεύγει» και η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και οι εκτιμήσεις από την Ιταλία ότι θα άρχιζε σιγά-σιγά να κινείται η αγορά στην Ελλάδα, αποδεικνύονται φρούδες. Ως εκ τούτου οι τιμές έχουν φτάσει στο σημείο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να κινούνται σε επίπεδα ακόμα και κάτω των 2,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα τα στοιχεία από την Ισπανία, σε σχέση με τα εκεί αποθέματα στα τέλη Μαρτίου, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά».

Όπως μας είχε πει τότε ο κ. Ντανάκας «κλείνουμε σήμερα ένα δίμηνο κατά το οποίο δεν υπάρχει εμπορική πράξη μεγάλη. Τελευταία ήταν 60 ημέρες πριν σε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό».
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Ισπανία, για το μήνα Μάρτιο, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα σε προϊόν στη χώρα αυτήν της Ιβηρικής Χερσοννήσου έφταναν τους 1.469.710 τόνους, με την συνολική παραγωγή έως αυτό ακριβώς το διάστημα να υπολογίζεται σε 1.766.991 τόνους, όπερ σημαίνει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες δεν έχουν ακόμα πέσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σήμερα οι τιμές σε Κρήτη και την υπόλοιπη Πελοπόννησο (πλην Λακωνίας) δεν ξεπερνούν τα 2,70 ευρώ το κιλό.

Πηγή:agrotypos