Πέφτουν οι τιμές λόγω έλλειψης ανταγωνισμού λένε οι αιγοπροβατοτρόφοι, κανείς δεν γνωρίζει πως θα επηρεάσει την αγορά φέτας Brexit και Καναδάς

2018-11-19

Προβληματισμένοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι με τις τιμές στο γάλα. Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, είναι τρίτη χρονιά που το αιγοπρόβειο γάλα δέχεται «πιέσεις» στις τιμές. Μάλιστα πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι μετά τα Χριστούγεννα, που θα αυξηθούν οι ποσότητες, θα υπάρξει μεγαλύτερη «πίεση» στις τιμές παραγωγού. 

Πολλοί κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους για συντήρηση και όχι για παραγωγή γάλακτος (λόγω υποσιτισμού). Ζητάνε ελέγχους από το κράτος αλλά δεν υπάρχει προσωπικό να τους κάνει. Το ΥπΑΑΤ έχει εξαγγείλει προσλήψεις αλλά οι γεωτεχνικοί λένε ότι δεν φτάνουν και ζητούν να γίνει μια σωστή όσο το δυνατόν κατανομή σε όλη την χώρα. Επίσης οι τυροκόμοι καλό θα είναι να «ανοίξουν» τις πόρτες τους και να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πώς παράγουν την φέτα.
Από την άλλη δεν γνωρίζουμε αν μετά το Brexit η αγορά της Βρετανίας στραφεί σε εισαγωγές «φέτας» από τον Καναδά (με CETA έχει δικαίωμα να παράγει φέτα). Στη βρετανική αγορά τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εταιρείες «κονταροχτυπήθηκαν» και έριξαν τις τιμές της φέτας για να την κερδίσουν. Τώρα κινδυνεύουν να την χάσουν από τον Καναδά.
Στο μεταξύ μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στην Ήπειρο έχει σταματήσει τη συνεργασία με κτηνοτρόφους στη Θεσπρωτία που έχουν κάτω από 15 τόνους παραγωγή γάλακτος, ενώ εγκατέλειψε αυτούς με τους οποίους συνεργαζόταν στην Πελοπόννησο.
«Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Θράκη», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βάκης Τσομπανίδης, κτηνοτρόφος από την Ορεστειάδα. «Γίνεται μια γεωγραφική ανακατανομή και όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός οι αιγοπροβατοτρόφοι αναγκάζονται να πωλήσουν σε χαμηλότερες τιμές το γάλα τους. Έφτασαν να δίνουν τιμές για το γάλα στα 50 λεπτά», προσθέτει.
Την έλλειψη εναλλακτικής λύσης στην πώληση του γάλακτος επιβεβαιώνει στον ΑγροΤύπο και η Κατερίνα Φίλη, κτηνοτρόφος από την Κορινθία. Όπως αναφέρει υπάρχει ένα τυροκομείο στην περιοχή και δίνει τιμή για το πρόβειο γάλα στα 75 λεπτά και μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να πέσει στα 65 λεπτά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Χριστίνα Βασιλείου, κτηνοτρόφος από την Κομοτηνή, «η τιμή παραγωγού στο κατσικίσιο γάλα κυμαίνεται στα 45 λεπτά το κιλό. Όλες οι ζωοτροφές ανεβαίνουν αλλά οι τιμές στο γάλα και το κρέας πέφτουν».
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΚ, κ. Στέργιος Κύρτσιος, «οι πιέσεις των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια αλλά φέτος έχουν κορυφωθεί. Όλα αυτά τα χρόνια το κράτος δεν έκανε τίποτα σε σχέση με τους ελέγχους. Έχουμε ενδείξεις ότι εισάγεται γάλα αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι το χρησιμοποιούν για την παραγωγή φέτας».
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να γίνει συνάντηση όλων των εκπροσώπων για τη σύσταση της διεπαγγελματικής φέτας στη Λάρισα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, «ο πρώην υπουργός κ. Αποστόλου είχε υποσχεθεί στους κτηνοτρόφους ότι όταν συσταθεί η Διεπαγγελματική θα είχαν ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ και ότι η Κυβέρνηση δεν θα είχε καμία αντίρρηση, ακόμη και να τους παραδώσει τη διαχείρισή του».

Πηγή:agrotypos