Πάρτε μέρος στην έρευνα του ΑγροΤύπου για την χρήση πιστοποιημένου σπόρου στην πατάτα, σκληρό και μαλακό σιτάρι, όσπρια και μηδική

2018-07-17

Σημαντική διαδικτυακή έρευνα πραγματοποιεί η ΑγροΤύπος για την χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στην Ελλάδα. Η έρευνα αφορά τις καλλιέργειες πατάτας, σκληρού και μαλακού σιταριού, οσπρίων και μηδικής. Οι παραγωγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία που θα κυκλοφορήσει μαζί με το τεύχος Αυγούστου. Στο τέλος του κειμένου πατήστε τα λινκ ανάλογα την καλλιέργεια που έχετε και απαντήστε στο ερωτηματολόγιο.

Ο κ. Ευάγγελος Ζαγγίλης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η χρήση πιστοποιημένων σπόρων σποράς από τους αγρότες, όσον αφορά στα είδη ποικιλιών και υβριδίων, όπως είναι στα σιτηρά για παράδειγμα, κυμαίνεται σε χαμήλα επίπέδα, που υπολογίζονται σε 25% περίπου, ενώ στα υβρίδια, το ποσοστό αυτό είναι 100%».

Σύμφωνα με τον ίδιο «για να υπάρξει αύξηση του ποσοστού αυτού όσον αφορά στα αυτογονιμοποιούμενα είδη, πρέπει να ληφθούν μέτρα εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το σημαντικότερο, να κατανοήσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί τα οφέλη, που θα έχουν από τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων σποράς. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι πιστοποιημένος σπόρος σημαίνει σπόρος με καθαρότητα και φυτρωτική ικανότητα, σπόρος απαλλαγμένος από παθογόνα, σπόρος που διακινείται μέσα στα πλαίσια της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σεβόμενος το παγκόσμιο περιβάλλον και τις διεθνείς συνθήκες».
Σκληρό και μαλακό σιτάρι
Για τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια σκληρού και μαλακού σιταριού, ο παραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) κ. Χρήστος Τσιχίτας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «εκτιμώ ότι το σκληρό σιτάρι στην χώρα μας δεν έχει πρόβλημα ποιότητας αλλά πρόβλημα τιμής. Ωστόσο οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο πριμοδοτούνται με περίπου 2 - 5 ευρώ το στρέμμα. Πιστεύω όμως ότι η «υποχρεωτικότητα» χρήσης πιστοποιημένου σπόρου δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι (προς το θετικότερο) στο εισόδημα του παραγωγού. Από την άλλη το μαλακό σιτάρι δεν έχει το ποιοτικό πριμ για την χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Ωστόσο οι σοβαρές εταιρείες (μύλοι κ.α.) στα συμβόλαια που κάνουν με τους παραγωγούς επιβάλλουν την χρήση του».
Μηδική
Όσον αφορά τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια της μηδικής, ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, παραγωγός με 120 στρέμματα από την Αιτωλοακαρνανία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μηδική και την παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου. Είμαι υπέρ της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για να έχει ο παραγωγός καλή ποιότητα. Θα πρέπει όμως να γίνεται έλεγχος στην αγορά για να ξέρει ο παραγωγός τι αγοράζει. Σήμερα στην περιοχή τον πιστοποιημένο σπόρο μηδικής τον αγοράζει ο παραγωγός στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ τον μη πιστοποιημένο από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη. Έκανα μια πιλοτική καλλιέργεια σε περίπου 50 στρέμματα και είδα ότι στο ίδιο χωράφι η διαφορά στις στρεμματικές αποδόσεις δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογείται αυτή η διαφορά τιμής μεταξύ πιστοποιημένου και μη πιστοποιημένου σπόρου».

Πατάτα
«Οι παραγωγοί είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σπόρου για την καλλιέργεια πατάτας», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. «Επειδή η καλλιέργεια αναπτύσσεται μέσα στο χώμα υπάρχει κίνδυνος ασθενειών, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Θέλουμε υγιείς και ανθεκτικούς σπόρους. Για αυτό ζητάμε από την πολιτεία να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στην παραγωγή σπόρων σποράς στην χώρα μας αλλά και στις εισαγωγές σπόρων από το εξωτερικό», προσθέτει.
Όσπρια
«Στα όσπρια οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο για να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις στην καλλιέργεια και να μην έχουν προβλήματα ασθενειών», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού Καστοριάς κ. Θωμάς Μάνος. «Ωστόσο η υποχρέωση σποράς μόνο πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια θα ανέβαζε υπερβολικά το κόστος καλλιέργειας και θα την έκανε ασύμφορη για τον παραγωγό», προσθέτει.
ΥπΑΑΤ για πιστοποιημένους σπόρους
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχετική ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «ο σπόρος σποράς που προορίζεται για την εγχώρια ή τις διεθνείς αγορές θα πρέπει να ανήκει σε ποικιλία ή ποικιλίες εγγεγραμμένη ή εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ελέγχεται και επιθεωρείται από επίσημους φορείς με στόχο να εξασφαλίζεται συνεχώς υψηλή ποιότητα για τους αγρότες».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το ΥπΑΑΤ, οι πιστοποιημένοι σπόροι χαρίζουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως οι υψηλότερες αποδόσεις, η καθαρότητα στα χωράφια, η προστασία από εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια, όπως επίσης και τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Προστασία περιβάλλοντος
  • Καλλιέργεια Βελτιωμένων ποικιλιών
  • Καλύτερο φύτρωμα και ομοιομορφία στην ανάπτυξη
  • Ορθολογικότερη εκμετάλλευση φυτοπροστατευτικών, λιπάσματος και νερού
  • Τελικά προϊόντα υψηλής ποιότητας
  • Ιχνηλασιμότητα παραγόμενου προϊόντος
  • Πρόσβαση σε αγορές προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Έρευνα
Για να απαντήσετε στο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου:

Για σκληρό σιτάρι πατήστε εδώ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxqynXL7sHdO9BEMfAvzkplldBGTAqLJ4xjGSn8kfMKPoFAA/viewform
Για μαλακό σιτάρι πατήστε εδώ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdtCVZdVWtJwQGgUQZ6Vr5fP5ho_iO9DNzntJUef-vdvPo35A/viewform
Για μηδική πατήστε εδώ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVxWaW8cV9uuVUpKMRJSvU3heKQIHnWScte6PfEq1jJYEvlQ/viewform
Για πατάτα πατήστε εδώ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGQ4TDL10k4UvDcjZev2b08r8upTHfYwQlZiHGmTcakDwxPA/viewform
Για όσπρια πατήστε εδώ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNMUE3V-gLKy3a2UonsTKeK_ED4mBSCo2ZlcSnQ7d2VPoHUQ/viewform

Πηγή: agrotypos