Οπωροκηπευτικά: Κοινή στάση Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, κατά της ΕΕ για τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, απουσιάζει η Ελλάδα

2019-07-01

Με συμμετοχή της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας - αλλά με την απουσία της Ελλάδας - πραγματοποιήθηκε, στις 25 Ιουνίου 2019, στο Παρίσι, η 26η σύνοδος οπωροκηπευτικών. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων αλλά και των κυριότερων επαγγελματικών φορέων του κλάδου των τεσσάρων χωρών της ΕΕ. Κατά την συνάντηση οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υπουργείων συμφώνησαν να στείλουν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα επισημαίνουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κλάδου των οπωροκηπευτικών για τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στη σύνοδο των εκπροσώπων της μικτής επιτροπής φρούτων και λαχανικών προήδρευαν υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων Γεωργίας των τεσσάρων χωρών.

Στην συνάντηση συμμετείχαν περίπου εξήντα φορείς επαγγελματιών (παραγωγοί, έμποροι κ.α.), που εκπροσώπησαν τους κυριότερους τομείς του κλάδου των χωρών τους.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν, μέσα στο 2019, από τις «ομάδες εργασίας» που έχουν ήδη συσταθεί, για τα εξής προϊόντα: ντομάτα, φράουλα, σκόρδο, ροδάκινα και νεκταρίνια, μήλα και αχλάδια, εσπεριδοειδή. Επίσης αποφάσισαν να συστήσουν μια νέα «ομάδα εργασίας» που θα ασχοληθεί με τα επιτραπέζια σταφύλια.

Στη συνέχεια μίλησαν για θέματα φυτοϋγείας και έρευνας, έγιναν ανταλλαγές απόψεων πάνω στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του τομέα στις τέσσερις χώρες, μίλησαν για τους τρόπους αύξησης της ανταγωνιστικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.

Έγινε συζήτηση επίσης και για την ΚΑΠ μετά το 2020 και τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Όλοι συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων χωρών για τη θέσπιση από κοινού των γενικών κατευθυντήριων γραμμών που θα ισχύσουν στη νέα ΚΑΠ για τον κλάδο.
Πρόκειται για μια «συμμαχία» των χωρών του νότου που καθορίζει το μέλλον του κλάδου των οπωροκηπευτικών και η χώρα μας είναι ουσιαστικά απούσα. Επί 20 χρόνια, αυτή η μικτή επιτροπή κατέστησε δυνατή τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των επαγγελματιών φρούτων και λαχανικών στις τέσσερις χώρες μέλη της.
Είναι μια «ευκαιρία» για σύναψη συμμαχιών ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αναλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προτείνουν λύσεις κοινά αποδεκτές.
Η επόμενη ετήσια σύνοδος της μεικτής επιτροπής οπωροκηπευτικών θα πραγματοποιηθεί το 2020 στην Πορτογαλία.

Πηγή:agrotypos