Ομάδα εργασίας για τα βοσκοτόπια έκανε το ΥπΑΑΤ για να δει το κόστος των διαχειριστικών που πρέπει να γίνουν εντός 5 μηνών

2018-08-30

Στη σύσταση πενταμελούς Ομάδας Εργασίας από τεχνοκράτες, προϊστάμενους Διευθύνσεων του υπουργείου και δύο εκπροσώπους του αρμόδιου οργανισμού των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοσιεύοντας και την σχετική απόφαση στην «Διαύγεια». Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της είναι «η μελέτη, επεξεργασία και η υποβολή προτάσεων στον υπουργό σχετικά με τον ορισμό των βοσκοτόπων του Κανονισμού 2017/2393/Καν. Omnibus». 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο που ψήφισε για τις βοσκήσιμες γαίες η σημερινή κυβέρνηση το 2015, η χώρα υποχρεούται να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των περιφερειών μέχρι τις 31/01/2019, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα πληρωμών οι κτηνοτρόφοι. Παράλλληλα, σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε σχετική απόφαση για τον ορισμό των βοσκοτόπων, η οποία είναι ίδια επί της ουσίας με τον ορισμό που είχε διαμορφώσει η αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα και δεδομένου, ότι πάμε για Σεπτέμβρη, η σχετική προθεσμία θεωρείται απίθανο, να τηρηθεί, καθώς μέσα σε πέντε μήνες δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει η χρονοβόρα δουλειά που απαιτείται εκ μέρους των Περιφερειών, από την άποψη ότι δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Συνεπώς, οι επιδοτήσεις χιλιάδων κτηνοτρόφων αναμένεται να βρεθούν στον «αέρα», εκτός κι αν το αρμόδιο υπουργείο φέρει στη βουλή το επόμενο διάστημα, κάποια παράταση της προθεσμίας που προαναφέραμε, εντάσσοντάς την για παράδειγμα ως διάταξη στο νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που έχει θέσει σε διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης.

Η Ομάδα Εργασίας τώρα που συνέστησε το ΥπΑΑΤ, λένε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, γνώστες της κατάστασης, θα δει μεταξύ άλλων και τα χρήματα που θα απαιτηθεί να δαπανήσει κάθε περιφέρεια για το διαχειριστικό σχέδιο, την τιμή μονάδας δηλαδή, μιας και μιλάμε για έργο.
Όπως άλλωστε αναφέρεται στην απόφαση η Επιτροπή, θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με το απαιτούμενο πληροφοριακό έργο και ειδικότερα τα ακόλουθα:
1. τα ελάχιστα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά
2. τον ορισμό των τεχνικών προδιαγραφών
3. τη συγκριτική έρευνα τεχνικών προδιαγραφών
4. τη συμβατότητα με υπάρχοντα χαρτογραφικά υπόβαθρα
5. τη συγκριτική έρευνα κόστους.

Πηγή: agrotypos