Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αμυγδάλου, μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρσι και ελπίδες ανάκαμψης τα Χριστούγεννα

2018-09-26

Από 5 μέχρι 7 ευρώ το κιλό το ανώτερο, αλλά σε εξαιρετικές μόνον περιπτώσεις κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού για το αμύγδαλο εσοδείας 2018 - 2019. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στις 15 Σεπτεμβρίου είχαν μαζευτεί και τα τελευταία αμύγδαλα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπως λένε οι αγρότες μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι αποδόσεις φέτος είναι καλές, το ίδιο και οι σοδειές, αντίθετα με πέρσι, με αποτέλεσμα, οι τρέχουσες τιμές παραγωγού να μην έχουν εκτιναχθεί στο ξεκίνημα στα περσινά επίπεδα. Στην παραγωγική ζώνη των Σερρών η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς, που πέτυχαν φέτος σαφώς υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις, σε σύγκριση με πέρσι.

Στην περιοχή των Σερρών η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους παραγωγούς, που πέτυχαν φέτος υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με πέρσι.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Λόλα από την Παλαιοκώμη, ο οποίος προσδιορίζει το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας μεταξύ 500-850 ευρώ «οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται για την ποικιλία Τέξας στα 5 ευρώ η ψίχα, δηλαδή 1,8-2 ευρώ άσπαστο και από 5,5 έως 6 ευρώ για την ψίχα στις Φυρανιές».

Πέρσι, οι αντίστοιχες τιμές για την ψίχα κυμαίνονταν μεταξύ 6,5 - 7,5 ευρώ το κιλό, κάτι που αποδίδουν οι αγρότες στην μειωμένη παραγωγή.

«Φέτος είχαμε καλές σοδειές τουλάχιστον στην περιοχή των Σερρών. Θεωρώ ότι η τιμή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Πέρσι για παράδειγμα, που είχαμε μειωμένες παραγωγές έγιναν μεγάλες εισαγωγές από την Ισπανία, κάτι που όμως δεν φαίνεται να γίνεται φέτος, λόγω του ότι οι ανάγκες των εμπόρων καλύπτονται από το ντόπιο προϊόν».

Με τιμές από 5-7 ευρώ το κιλό εμπορεύεται εξάλλου μόνος του την παραγωγή του ο κ. Μωϋσίδης, πάλι από το νομό Σερρών, παράγοντας Τέξας και Φυρανιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής στην καλλιέργεια είναι σχετικό, αλλά σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τα 200 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου, ότι μόνο για τον ΕΛΓΑ οι αγρότες πληρώνουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα, της τάξης των 25-26 ευρώ το στρέμμα.

Όπως ο ίδιος εξηγεί ένα δέντρο μπορεί να δώσει αμύγδαλο άσπαστο έως και 20 κιλά, με τα έσοδα μια καλή χρονιά, να μπορούν να φτάσουν και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Βέβαια, όπως σημειώνει «πρόκειται για μια δύσκολη καλλιέργεια, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες».

Μέχρι 5,50 ευρώ οι τιμές στη Μαγνησία

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και στο νομό Μαγνησίας η συγκομιδή αμύγδαλου.

Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου, κ. Κώστας Θάνος, που καλλιεργεί 100 στρέμματα Τέξας και Φυρανιές «το μάζεμα τέλειωσε στις 15 του μήνα. Η παραγωγή ήταν καλή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει καταλήγοντας «η τιμή δεν ξεπερνά τα 5-5,50 ευρώ το κιλό στο ξεκίνημα, αλλά ελπίζουμε να ανέβει όσο πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως συμβαίνει παραδοσιακά».

Αυξημένη παραγωγή αναμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Αυξημένη σε ποσοστό 7,9% εκτιμάται την ίδια ώρα, ότι θα είναι η παραγωγή αμυγδάλου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε σύγκριση με εκείνη του 2017, που πλησίασε το 1 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την πιο φρέσκια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ(USDA).
«Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσηµο για τους αγρότης της Καλιφόρνια, που καλλιεργούν εκτάσεις άνω των 4 εκατ. στρεμμάτων, με αμυγδαλιές», δήλωσε σχετικά ο Χόλι Κίνγκ, µέλος του Συµβουλίου Αµυγδάλων της Καλιφόρνια και παραγωγός από την κοµητεία Κερν.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων δεν ήταν ο µοναδικός στόχος των Αµερικάνων αγροτών. Είναι σηµαντικό να καλλιεργούµε περισσότερα αµύγδαλα ανά στρέμμα. Όσο συνεχίζουµε να αυξάνουµε τις εκτάσεις, παράλληλα βρίσκουµε τρόπους να παράγουµε αµύγδαλα µε περισσότερο βιώσιµο τρόπο και πιο αποδοτικό, καταναλώνοντας ταυτόχρονα λιγότερους πόρους και άρα µειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωµα ανά αµύγδαλο που καλλιεργούµε».

Πηγή:agrotypos