Ολοκληρώνεται η σπορά βάμβακος στις πιο πολλές περιοχές, αναμένεται αύξηση στρεμμάτων πανελλαδικά αλλά μείωση στη Βοιωτία
Στις πιο πολλές περιοχές της χώρας η σπορά βάμβακος έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι θα υπάρξει αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος σε επίπεδο Θεσσαλίας και στην Θεσσαλονίκη, λόγω κυρίως της απογοήτευσης των παραγωγών από τις τιμές σε άλλα προϊόντα και κυρίως το καλαμπόκι. Ωστόσο μια κατεξοχήν βαμβακοπαραγωγική ζώνη, αυτή της Βοιωτίας, έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες μέχρι πρότινος βαμβακοχώραφα να μην έχουν καν σπαρεί ακόμα από τους απογοητευμένους παραγωγούς.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης «εκτιμώ ότι σε σχέση με πέρσι θα έχουμε αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς τώρα, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ανεπαίσθητη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαμβάκι πάει σχετικά καλά εδώ και μια τριετία τουλάχιστον, εν αντιθέσει με άλλα προϊόντα, όπως π.χ. το καλαμπόκι που δέχεται πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ψάχνουν εναλλακτικές. Στην αύξηση των στρεμμάτων με βαμβάκι παίζει ρόλο και το rotation (εναλλαγή) που κάνουν οι αγρότες, όπως επίσης και το υψηλό ποσό της ειδικής ενίσχυσης. Η σπορά έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται τώρα στα τελειώματα. Πέρσι με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο νομό Θεσσαλονίκης καλλιεργήθηκαν συνολικά 125.000 στρέμματα».
Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος εκτιμά ότι οι βροχές του τελευταίου διαστήματος κράτησαν υγρασία στα χωράφια με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το φυτό να φυτρώσει, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε ακραία ξηρασία για παράδειγμα. Όπως εκτιμά ο Χρήστος Σιδερόπουλος οι εκτάσεις με βαμβάκι στο νομό Λάρισας θα είναι στα περσινά επίπεδα, ενώ αύξηση κατά 20% βλέπει στις εκτάσεις που σπάρθηκαν με βαμβάκι στο νομό Καρδίτσας. Ακόμα σύμφωνα με τον ίδιο από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Λάρισα, ο κ. Σιδερόπουλος εκτιμά ότι δεν επλήγη το βαμβάκι αφού σε πολλές περιπτώσεις είχε ήδη σπαρεί ή μόλις φυτρώσει. Πρόβλημα λέει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο από τα πρόσφατα χαλάζια έχουν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες σε Τύρναβο, Πλατύκαμπο και Αγιά, κατά βάση.
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού Βοιωτίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «η χρονιά φέτος για μας έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες και σίγουρα από άποψη παραγωγής δεν θα είναι καλή. Ένα μεγάλο μέρος από τις εκτάσεις που μπαίνει βαμβάκι είτε έχει νερά ακόμα, είτε έχει υγρασίες και δεν έχει σπαρεί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει σπείρει στη μεγάλη πλειοψηφία του. Στη βόρεια Ελλάδα ποτίζανε για να σπείρουν και εμείς εδώ είχαμε νερά στα χωράφια μας... Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Οι σπορές θα πάνε για τον Ιούνιο σε πολλές περιπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενώ μερικοί δεν θα σπείρουν καν. Όσον αφορά στα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι, σίγουρα στο νομό Βοιωτίας ήταν πάνω από 200.000 στρέμματα, ενώ φέτος θα υπάρξει μείωση 10-20% εκτιμώ».
«Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών σε Ροδόπη, Έβρο και Θράκη απ' ό,τι ακούμε, έχει ολοκληρώσει την σπορά τις προηγούμενες ημέρες. Οι συνθήκες ήταν όλο αυτό το διάστημα ευνοϊκές για το προϊόν και ήδη έχει φυτρώσει κανονικά το βαμβάκι στις πιο πολλές περιπτώσεις. Συνολικά πέρσι στο νομό Ροδόπης καλλιεργήθηκαν 320.000 περίπου στρέμματα, ενώ στον Έβρο 350.000 και στην Ξάνθη 15-20.000. Φέτος αναμένουμε περίπου στα ίδια στρέμματα», δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων», για να προσθέσει ότι «οι παραγωγοί ακούγονται ικανοποιημένοι ως ώρας». Σημειωτέον ότι οι ήπιες βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ευεργετικές για το προϊόν στις περιοχές αυτές.
Πηγή:agrotypos