Οι αγροτικές τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν το 2019 σε Ελλάδα και εξωτερικό

2019-01-29

Περίπου 1,6 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν επενδυθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως στις αγροτικές τεχνολογίες, ενώ ξεπέρασαν συνολικά το ποσό των 2 δισ. δολαρίων για το 2018, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας επενδύσεων Finistere Venture. Στην έκθεση τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στις αγροτικές τεχνολογίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς έχουν επενδυθεί 6,7 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ μόνο το 2017 επενδύθηκαν 1,9 δισ. δολάρια. 

Το γεγονός ότι οι επενδύσεις στις αγροτικές τεχνολογίες βρίσκονται σε ανοδική πορεία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, τονίζουν οι συγγραφείς της έρευνας, καθώς η ανάγκη για τεχνολογία δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Η συνεχής άνοδος του κόστους παραγωγής, η ανάγκη χρήσης εργαλείων περισσότερο φιλικών στο περιβάλλον, καθώς και οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα έχουν συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων για νέες τεχνολογίες που θα δώσουν λύσεις στα παραπάνω. 

Ρεκόρ χρηματοδότησης το 2018

Οι επενδύσεις στις αγροτικές τεχνολογίες κατευθύνονται προς την επίτευξη υψηλότερων συμφωνιών και μεγαλύτερης χρηματοδότησης το 2018 σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με την έκθεση. Υπεύθυνες για τα παραπάνω είναι οι επενδύσεις ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο του 2018 κατά 895 εκατ. δολάρια. Τομείς, όπως η φυτοπροστασία, η διαχείριση των αγροεφοδίων, η γεωργία ακριβείας και οι αναλύσεις δεδομένων, είναι εκείνοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες επενδύσεις το 2018.

Βιοδραστικά και γεωργία ακριβείας στο επίκεντρο των επενδύσεων το 2019

Η γεωργία ακριβείας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδύσεων παγκοσμίως, καθώς και η δημιουργία βιοδραστικών ουσιών, όπως τα βιολογικά φυτοφάρμακα, για την εναλλακτική χρήση τους στις καλλιέργειες. Η αξία της βιομηχανίας των βιολογικών ουσιών αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2020 τα 100 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τη γεωργία ακριβείας, οι προβλέψεις αναμένουν ότι η χρήση ευφυών συστημάτων στις μικρές εκμεταλλεύσεις θα αυξηθεί κατά 15%, ενώ η αξία του κλάδου προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 45,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2024. Συστήματα ανίχνευσης, αισθητήρες και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αναμένεται να είναι οι πρώτες από τις τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν.

Η κατάσταση των αγροτικών τεχνολογιών το 2019 στην Ελλάδα

Ο Σπύρος Φουντάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στην «ΥΧ», κάνει μια ανασκόπηση της πορείας της αγροτικής τεχνολογίας στην Ευρώπη και αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και τις τεχνολογίες που πρόκειται να κυριαρχήσουν το 2019. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι πρώτες εφαρμογές και τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας ξεκίνησαν στην Ευρώπη το 1993, με την πρώτη χρήση αισθητήρα χαρτογράφησης παραγωγής σε χειμερινά σιτηρά στην Αγγλία.

Το 1998, στην Αγγλία υπήρχαν συνολικά 25 παραγωγοί που χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας και τους είχα επισκεφθεί όλους, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου στο Cranfield της Αγγλίας, για να εντοπίσω τις εμπειρίες τους, τα οφέλη και τα προβλήματα από τη χρήση των τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας. Τα προβλήματα που είχαν πριν από 20 χρόνια ήταν η πολύ υψηλή τιμή αγοράς και πολλά τεχνικά ζητήματα, όπως ότι το GPS δεν ήταν σταθερό. Σήμερα, σε μια αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη με εταίρο από την Αγγλία για την υιοθέτηση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας, ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί έστω και ένας Άγγλος παραγωγός που να μη χρησιμοποιεί έστω μία από αυτές τις τεχνολογίες».

Ο ίδιος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην υιοθέτηση των τεχνολογιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, για πολλούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς «είναι απόλυτα δικαιολογημένοι, όπως ο μικρός κλήρος και η ελλιπής εξοικείωση των παραγωγών, όχι μόνο των μεγαλύτερων σε ηλικία, αλλά και των νεότερων στη χρήση τεχνολογιών, καθώς και η άνεση στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή», αναφέρει ο Δρ. Φουντάς.

Στην Ελλάδα, όμως, επισημαίνει ότι «τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για λύσεις που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να εξορθολογήσουν τις εισροές (νερό, λίπασμα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα). Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνετέλεσαν σ' αυτό το ενδιαφέρον. Ένας σημαντικός λόγος είναι τα σχέδια βελτίωσης που έδιναν επιπλέον μόρια, αν οι παραγωγοί είχαν ενσωματώσει καινοτομίες, αρκετές εκ των οποίων είχαν να κάνουν με εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Ένας άλλος λόγος είναι η σύσταση αρκετών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας, όπου αρκετές από αυτές έχουν κάνει και επιδεικτικές εφαρμογές με πολύ θετικά αποτελέσματα και έχουν δείξει ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι και οικονομικές και αξιόπιστες».

Συστήματα ευφυούς γεωργίας

Ο Δρ. Φουντάς αριθμεί τις υπηρεσίες που παρέχονται στους παραγωγούς και σχετίζονται κυρίως με χαρτογράφηση παραγωγής με αισθητήρες εγκατεστημένους σε μηχανές συγκομιδής σιτηρών και βαμβακιού και παρακολούθηση ευρωστίας καλλιεργειών από δορυφορικές εικόνες ή drones για αναγνώριση περιοχών εντός των αγροκτημάτων με προβλήματα ανάπτυξης. Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές με χαρτογράφηση εδαφικών χαρακτηριστικών με αντίστοιχη δημιουργία χαρτών διαφοροποιούμενης λίπανσης, όπως και άρδευση ακριβείας σε αρκετές καλλιέργειες με αισθητήρες υγρασίας εδάφους εγκατεστημένους στα χωράφια παραγωγών. Τέλος, υπάρχουν αρκετά συστήματα υποβοήθησης πλοήγησης των γεωργικών ελκυστήρων με GPS (auto-guidance) για αποφυγή επικαλύψεων στην οδήγηση, που έχουν αγοραστεί από Έλληνες αγρότες».

Προβλέψεις για το 2019

Για το 2019, «πιστεύω πως οι εφαρμογές που αναφέρονται πιο πάνω θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από περισσότερους μεμονωμένους αγρότες και ομάδες παραγωγών που θέλουν να υιοθετήσουν νέες τεχνικές στην παραγωγή τους για να πετύχουν ορθολογικότερη χρήση των εισροών, πετυχαίνοντας αύξηση της παραγωγής, αλλά και της ποιότητας, καθώς και προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει ο Δρ. Φουντάς. Τέλος, τονίζει ότι η γεωργία στη χώρα μας θα πρέπει να αλλάξει από καθολική εφαρμογή εισροών σε εφαρμογή με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες του κάθε αγροτεμαχίου.

Πηγή:ypaithros