Ο συμπληρωματικός φόρος αγροτεμαχίων από το 2019 εξανεμίζει τις επερχόμενες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

2018-09-14

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ, μειώσεις, που έχουν ως στόχο να φτάσουμε στο σημείο να περικοπεί ο φόρος σε ποσοστό έως και 50%. Ωστόσο, ειδικά οι αγρότες δεν θα δουν διαφορά στα μπιλιετάκια του φόρου, από την στιγμή που το 2019 μπαίνουν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια. 

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στο 2019 κι από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Για το 2020, αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο.

Εκτιμάται ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.

Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είχαν εξαιρεθεί τα αγροτεμάχια, για τα έτη 2017 και 2018. Κυβέρνηση και τρόικα είχαν συμφωνήσει από το 2015 στην επέκτασή του στα αγροτεμάχια. Αυτό όμως δεν κατέστη εφικτό τότε για μια σειρά από λόγους, με κυριότερο το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων.

Το 2017 και το 2018 από το συμπληρωματικό φόρο εξαιρέθηκαν τα αγροτεμάχια, λίγο πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς οι προβολές που έκαναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οδηγούσαν σε τεράστιους φόρους που θα έπλητταν ως επί το πλείστων τους αγρότες.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξαίρεση αυτή αντιστοιχούσε σε περίπου 460 εκατ. ευρώ κρατικά έσοδα, με τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ως επί το πλείστον τους αγρότες δηλαδή, να γλιτώνουν ισόποση φορολογική επιβάρυνση.

Πηγή:agrotypos