Ο Νόμος επιτρέπει αγροτικά πάρκα έως 500KW, αλλά όσοι τα κάνουν χάνουν το κατ επάγγελμα

2019-12-20

Με το Νόμο 4643/2019 που πήρε ΦΕΚ στις 3 του τρέχοντος Δεκέμβρη δόθηκε η ευκαιρία στους αγρότες να κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500KW.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, ο παραγωγός αυτός που θα κάνει νέο πάρκο θα έχει σταθερή τιμή απορρόφησης για το ρεύμα έως τα 400KW, αλλά για το πλεονάζον (100KW) προβλέπεται διακύμανση της τιμής. Όπως μάλιστα μας εξήγησε ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), το όριο αυτό μετά το 2026 αναμένεται να πέσει στα 200KW, γεγονός αρνητικό, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς.

Μια άλλη πτυχή του ζητήματος αυτού, όπως μας είπαν αρκετοί αγρότες που γνωρίζουν τα των φωτοβολταϊκών είναι η πρόβλεψη να αντιμετωπίζεται φορολογικά ο αγρότης ως κατ' επάγγελμα μόνο αν το φ/β του πάρκο έχει δυναμικότητα έως 100KW. Όπως μας ανέφερε επί τούτου ο κ. Σπανούλης, πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο, η οποία αν δεν προσεχθεί μπορεί να οδηγήσει αγρότες, που ενδιαφέρονται να κάνουν έργα άνω των 100KW, να χάσουν την ιδιότητα του κατ΄επάγγελμα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Αν λόγου χάρη ο συγκεκριμένος παραγωγός είναι Νέος Γεωργός θα πρέπει να επιστρέψει ενισχύσεις κ.λπ. Ως προς τούτο, σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη, ο Σύνδεσμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μήπως και αλλάξει η Νομοθεσία, σε συνεργασία με ΥπΑΑΤ και Οικονομικών.

Τι προβλέπεται για το μικτό σύστημα πώλησης

Πριν λίγο διάστημα, η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή ένα μικτό σύστημα πώλησης και συμψηφισμού ρεύματος για τους αγρότες, γεγονός το οποίο όπως ανέφερε και το ΥπΑΑΤ βοηθά τους αγρότες να μειώσουν τα κόστη παραγωγής. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προώθησε την αύξηση του ποσοστού της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή (Net Metering) από φωτοβολταϊκά που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση, από 20% σε 75%, με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, για την απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς. Η μέγιστη δυνατότητα κατασκευής αναμένεται να είναι 1MW.

Όμως, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΠΣΑΦ για το προσιτό φ/β των 500KW: Σε ένα τέτοιου μεγέθους φ/β (500KW) οι 185.000 KWh θα πάνε για συμψηφισμό ή ...δωρεά στο σύστημα και 555.000 KWh για πώληση. Βάσει των αριθμητικών συσχετισμών, υπάρχει ένας (και μόνο ένας) τρόπος για να τύχει απήχησης το παραπάνω, στον αγροτικό κόσμο: η κατασκευή της παραπάνω μονάδας θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 50%. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αναφέρεται, θα είναι κενού περιεχομένου, αρκεί να λάβουμε υπόψιν το εξής: Πόσοι είναι οι αγρότες που ξοδεύουν 185.000 KWh το έτος; Είναι ελάχιστοι, ώστε να αποσβέσουν το φ/β στο μέγεθος των 500KW. Η συντριπτική μάζα των αγροτών, προσδοκεί σε πολύ πιο ελκυστικά δεδομένα.

Σημειωτέον ότι ο ΠΣΑΦ πραγματοποιεί την Γενική του Συνέλευση στις 11 Ιανουαρίου 2020 στην Καλαμπάκα. Στην Συνέλευση αναμένεται να δώσει το παρόν πλήθος αγροτών και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Πηγή:agrotypos