Μπλόκο στις επιδοτήσεις των αγροτών που θα πέσουν στο δείγμα ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν θα έχουν βεβαίωση άρδευσης

2019-03-28

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με τις οποίες γίνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ωστόσο, η φετινή διαδικασία «κρύβει» μια μεγάλη παγίδα για χιλιάδες αγρότες. Μια παγίδα, που έχει να κάνει με τη βεβαίωση άρδευσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από πύλες ΟΣΔΕ, φέτος, αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα πράγματα όσον αφορά στις οφειλές των παραγωγών έναντι αρδευτικών τελών, οδηγώντας, σε πολλές περιπτώσεις -που δεν τηρείται ο Νόμος- ακόμα και σε μπλοκάρισμα των αγροτικών επιδοτήσεων.

Αυτό αναμένεται να συμβεί, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου από πύλες ΟΣΔΕ, για τον εξής λόγο: Φέτος για πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν συμπεριλάβει ειδικά πεδία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στα οποία οι παραγωγοί θα πρέπει απαραιτήτως να δηλώνουν την πηγή άρδευσης (αν είναι από δίκτυο ΤΟΕΒ, από γεώτρηση, δημοτική, ιδιωτική κ.λπ.). Έστω κι αν δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις οριστικοποιήσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι παραγωγοί μόνον για φέτος (κάτι που δήλωσε πρόσφατα στην Λάρισα ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, κ. Γιώργος Αποστολάκης), εντούτοις, σε περίπτωση που πέσουν σε «δείγμα ελέγχου» των δηλώσεων και δεν έχουν τη βεβαίωση άρδευσης, οι επιδοτήσεις τους θα μπλοκαριστούν, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και σε ειδικό εγχειρίδιο για την Πολλαπλή Συμμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Σε περίπτωση μη προσέλευσης στον έλεγχο μετά από ειδοποίηση, άρνησης ελέγχου, μη συγκέντρωσης ή συγκράτησης των ζώων, απειλής ή χρήσης βίας κατά των ελεγκτών, μη επίδειξης μητρώων ή αρχείων και παραστατικών ή εγγράφων της εκμετάλλευσης, παρεμπόδισης ή μη διευκόλυνσης της μετάβασης και επιθεώρησης στο σύνολο των αγροτεμαχίων, των σταυλικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων της εκμετάλλευσης, ο παραγωγός αποκλείεται από το σύνολο των ενισχύσεων που θα ελάμβανε για το έτος κατά το οποίο διεξάγεται ο έλεγχος», αναφέρει χαρακτηριστικά το εγχειρίδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό, οι κατά τόπους πύλες ΟΣΔΕ, θα εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες οι καλλιεργητές θα πρέπει να επικυρώσουν από τους φορείς (π.χ. ΤΟΕΒ, δήμο) που αρδεύουν τα αγροτεμάχιά τους. Μετά την επικύρωση θα καταχωρούνται στη δήλωση του ΟΣΔΕ, ωστόσο οι φορείς, δεν θα δίνουν τις βεβαιώσεις, αν ο παραγωγός έχει οφειλές έναντι των αρδευτικών τελών, απλήρωτες ή έστω αρύθμιστες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι έλεγχοι για την πoλλλαπλή συμμόρφωση γίνονται σε τυχαίο δείγμα κάθε χρόνο που μπορεί να φτάσει και το 25%, αν και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να γίνονται έλεγχοι συνέχεια στους ίδιους παραγωγούς.

Πηγή: agrotypos