Μπλοκάρουν τις πληρωμές βιολογικών και νιτρικών οι δασικοί, τρεις δημόσιες υπηρεσίες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα

2018-11-21

Πρόβλημα αναμένεται να έχουν οι δικαιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν το Νοέμβριο την προκαταβολή της απονιτροποίησης, καθώς και την προκαταβολή του δεύτερου έτους βιολογικής γεωργίας και προκαταβολή πρώτου έτους βιολογικής κτηνοτροφίας. Τα αγροτεµάχια που είχαν πρόβληµα µε τους δασικούς χάρτες στην πληρωµή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) θα έχουν πρόβληµα και στην πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών. 

Επίσης αρχές ∆εκεµβρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι προκαταβολές του πρώτου έτους για τις σπάνιες φυλές αλλά και της δεύτερης πρόσκλησης για τους δικαιούχους του Κοµφούζιο.
Οι εκτάσεις, για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς τους όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, φαίνονται στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ ως «µη προσδιορισθείσες» αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι γεωπόνοι μελετητές.
Θυμίζουμε ότι αυτές οι πληρωμές, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένεται να γίνουν εντός Νοεμβρίου.
Το πρόβλημα είναι «σύνθετο» γιατί δεν είναι εύκολο να έχει κάποιος ακριβή εικόνα του προβλήματος. Οι αγρότες, που είχαν θέμα με τους δασικούς χάρτες, απευθύνθηκαν σε τρεις διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες, τη δασική (υπουργείο Περιβάλλοντος), τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις κατά τόπους Περιφέρειες. Θα πρέπει αυτές οι υπηρεσίες να διασταυρώσουν τα στοιχεία τους ώστε να μπορέσουν να δώσουν στους δικαιούχους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να γίνει η πληρωμή. Και όσο περνά ο καιρός αυξάνει η «πίεση» για όσους έχουν πρόβλημα.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κρίσιμη συνάντηση για το θέμα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα τότε οι αγρότες ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά του Οργανισμού.
Πηγή:agrotypos