Μπαίνουν σε πλαίσιο οι προπωλήσεις βάμβακος για τους παραγωγούς

2019-03-04

Τη θεσµοθέτηση προπωλήσεων βάµβακων από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια, επεξεργάζεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη. Η σχετική απόφαση έρχεται σαν φυσική εξέλιξη της ανάγκης των καιρών, αναµένεται διακαώς από τους βαµβακοκαλλιεργητές και αρχίζει να βρίσκει υποστήριξη και στις τάξεις των εκκοκκιστών. 

Η εφαρµογή της βέβαια θα πρέπει να συνδυασθεί µε αυστηρούς κανόνες και αξιλογήσεις στην ποιότητα του εισκοµιζόµενου βάµβακος και να πιστοποιείται βέβαια και από τις τελικές αποδόσεις σε ίνα (εκκοκκισµένο). Στις µεγάλες αδυναµίες του ελληνικού βαµβακιού καταγράφεται το χρώµα, κάτι που έχει άµεση σχέση µε τον τρόπο συγκοµιδής και την υγρασία στο σύσπορο.

Μετρηµένα στην υγρασία

«Με δελτίο υγρασίας θα προσδιορίζεται από φέτος η τιµή στο βαµβάκι, καθώς είµαστε σε τελικό στάδιο συζητήσεων στα πλαίσια της Οµάδος Βάµβακος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ξεκινήσει να παραλαµβάνεται το σύσπορο βαµβάκι τη νέα σεζόν µε αναγραφή της υγρασίας στα έγγραφα παραλαβής κάθε φορτίου βάµβακος και να µπορεί να αµείβεται ο παραγωγός που θα µαζέψει στεγνό βαµβάκι, ενώ να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που το µάζεψαν υγρό. Είµαστε σε στάδιο οριστικοποίησης Εθνικής Στρατηγικής Βάµβακος µε 10ετή ορίζοντα και δέσµευση όλων των εµπλεκοµένων παραγωγικών µερών, αλλά και της πολιτείας, ώστε οι προσπάθειες όλων να είναι προς µία κατεύθυνση τη µακροχρόνια και βιώσιµη ανάπτυξη του τοµέα Βάµβακος στην Ελλάδα». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Βάµβακος Βασίλης Μάρκου, κατά τη διάρκεια της πρώτης εσπερίδας που πραγµατοποιήθηκε στη Λάρισα και της δεύτερης που έλαβε χώρα στην Αλίαρτο Βοιωτίας την οποία συνδιοργάνωσαν η ∆ΟΒ, ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και το Κέντρο Ταξινόµησης Βάµβακος στην Καρδίτσα.

Την απόψή του µετέφερε στην Agrenda ο βαµβακοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αλιάρτου Γιώργος Tακµάκης, τονίζοντας ότι «Η προϋπόθεση που βάζουν οι αξιόλογοι οµιλητές των εσπερίδων είναι το βαµβάκι να µαζεύεται στεγνό. Με αυτό συµφωνούµε και όλοι οι βαµβακοπαραγωγοί, όµως το ερώτηµα είναι πόσο καλύτερη θα είναι η τιµή µε βάση αυτή τη συγκεκριµένη ποιότητα; Εµείς οι καλλιεργητές ζητάµε όταν το βαµβάκι φτάνει στην είσοδο του εκκοκκιστηρίου, εκτός από τη µέτρηση της υγρασίας να µετρούν και την ποιότητα της ίνας. Γιατί όταν το βαµβάκι µαζεύεται στεγνό και η ποιότητα της ίνας είναι σαφέστατα καλύτερη, ποιος θα επωµίζεται το παραπάνω κέρδος, οι αγρότες ή οι εκκοκκιστές;», αναρωτιέται ο βαµβακοπαραγωγός.

Πηγή:agronews