Μπαίνουν και περσινά χρέη στον εξωδικαστικό

2018-06-04

Αυξάνεται στα 250.000 το όριο για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ρυθμίσεις και με εμπορικές τράπεζες.

Στη διεύρυνση τόσο του πεδίου όσο και του ύψους των οφειλών των αγροτών που μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού οδηγούν οι αλλαγές στις οποίες έχουν καταλήξει, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπουργείο Οικονομίας και θεσμοί.

Μεταξύ άλλων, στον μηχανισμό θα μπορούν πλέον να ενταχθούν και οφειλές που «γεννήθηκαν» εντός του 2017 -αντί για μέχρι το τέλος του 2016, όπως ίσχυε μέχρι τώρα- ενώ, παράλληλα, ανεβαίνει στα 125.000 ευρώ ο πήχης για το ύψος των προς διευθέτηση χρεών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του εξωδικαστικού και για τη ρύθμιση οφειλών αγροτών προς εμπορικές τράπεζες που βρίσκονται σε λειτουργία, αντί για μόνο προς τα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα (δηλαδή, κατά κύριο λόγο, την πρώην ΑΤΕbank), όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος. 

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η δέσμη των βελτιώσεων -που στόχο έχουν να καταστήσουν τον μηχανισμό πιο λειτουργικό και συνάμα πιο ελκυστικό για επιχειρήσεις και επαγγελματίες- θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Το πακέτο αλλαγών

Οι πιο σημαντικές αλλαγές έχουν ως εξής:

- Εντάσσονται και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017 και στις 31/12/2017 ήταν σε τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση. Για τους αγρότες, η δυνατότητα θα αφορά χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τις επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές.

- Αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών προς το Δημόσιο που μπορούν να ρυθμιστούν και διαμορφώνεται στα 125.000 ευρώ για χρέη προς την εφορία και στα 125.000 ευρώ για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και στις δύο περιπτώσεις το «ταβάνι» ήταν μέχρι σήμερα τα 50.000 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξάνεται στα 250.000 ευρώ το όριο για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο (από 100.000 ευρώ σήμερα).

- Δίνεται η δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας για επαγγελματίες με επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δίχως πτωχευτική ικανότητα -όπως οι αγρότες-, ώστε να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους και προς τράπεζες. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν η χρήση της πλατφόρμας από τις κατηγορίες αυτές μόνο για διμερείς ρυθμίσεις με ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και υπό εκκαθάριση τράπεζες.

- Δίνεται η δυνατότητα σε ομόρρυθμους εταίρους να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές -δηλαδή όχι μόνο τις εταιρικές- σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες.

- Επεκτείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του Δημοσίου και στην περίπτωση υποβολής αίτησης για διμερή διαπραγμάτευση, ενώ αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που έχουν κατασχεθεί από Δημόσιο και ιδιώτες με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Εν αναμονή του ΕΦΚΑ για να ανοίξει η πλατφόρμα

Από την ΕΓΔΙΧ διαβεβαιώνουν ότι το σύστημα του εξωδικαστικού είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις αιτήσεις των αγροτών και το μόνο που απομένει για να ανοίξει η πλατφόρμα είναι να αποσταλούν από τον ΕΦΚΑ τα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις βεβαιωμένες εισφορές του β' εξαμήνου 2016 προς τον ΟΓΑ. Αυτό, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή:https://www.ypaithros.gr/