Μπαίνουμε σε διήμερο πληρωμών για αγρότες και κτηνοτρόφους, σπαστά η εξόφληση του 30% για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ

2019-07-03

Όπως έγραψε από προχθές Δευτέρα ο ΑγροΤύπος, έως την Παρασκευή αναμένεται να «τρέξει» μια σειρά πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και από τον ΕΛΓΑ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει σίγουρα έως την Παρασκευή εξόφληση βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας έτους 2018, ενώ για τις σπάνιες κάνει τώρα καταστάσεις πληρωμής. Εκτός αυτού, μάλλον την Τετάρτη 3 Ιουλίου πληρώνονται τα de minimis στα αχλάδια Κρυστάλλια, για τα οποία ο οργανισμός πληρωμών εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο, ενώ ακολουθούν διαδικασίες για de minimis σε μανταρίνια - επιτραπέζιο σταφύλι. Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, κ. Δημήτρης Καρακώστας «η εξόφληση του 30% για ζημιές του 2018 θα γίνει σπαστά, σε δυο πληρωμές. Όσον αφορά στο 20% οι διαδικασίες κινούνται σήμερα και τα χρήματα αναμένεται να φανούν στους λογαριασμούς των παραγωγών, την Πέμπτη ή την Παρασκευή».

Το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για ζημιές του 2018, όπως μας εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, αφορά ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 10%, σύμφωνα με τον ίδιο «γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί ακολούθως. Υπάρχει μια πιθανότητα η πληρωμή να βγει την Παρασκευή, ειδάλλως πάμε για ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Το 10% αφορά ένα ποσό της τάξης των 13 εκατ. ευρώ».

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως γράψαμε από την Δευτέρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται ως την Παρασκευή να τρέξει πληρωμές για 30% βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ για τις σπάνιες φυλές τώρα κάνει τις σχετικές καταστάσεις πληρωμής.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε την Δευτέρα, αναμένεται να δοθούν de minimis ενισχύσεις. Αυτά θα αφορούν σίγουρα τα αχλάδια Κρυστάλλια, μάλλον την Τετάρτη ή Πέμπτη, ενώ ακολουθούν πληρωμές το επόμενο διάστημα σε μανταρίνια κλημεντίνες και επιτραπέζιο σταφύλι. Δεδομένα ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα για τα καπνά.

Σε σχέση με τις εξισωτικές των ετών 2013 και 2014, όπως είχαμε γράψει εδώ και ένα μήνα, δεν αναμένεται πληρωμή. Ωστόσο, με ανακοίνωση του το ΥπΑΑΤ, ισχυρίζεται εν ολίγοις ότι αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον και αν υπάρξει περιθώριο σε επίπεδο ΕΕ.

Για τις ενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών τέλος και τη μειωμένη παραγωγή κι εκεί φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις για τους αγρότες και το θέμα παραμένει στάσιμο, αν και φαίνεται πως δεν συγκεντρώνει πλέον πιθανότητες να τρέξει ενίσχυση.

Πηγή:agrotypos