Μήνας μεγάλων πληρωμών ο Δεκέμβριος: Πιστώνονται έως 90 εκατ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

2018-11-26
  • Μπαράζ προκαταβολών για δράσεις του ΠΑΑ
  • Τι ισχύει με τους Δασικούς Χάρτες

Σε περίοδο νέων πληρωμών εισέρχεται ο αγροτικός τομέας, με τις προκαταβολές μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 να μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων.

Την Πέμπτη 29/11, ή το αργότερο την Παρασκευή 30/11, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τις προκαταβολές Βιολογικής Γεωργίας, Βιολογικής Κτηνοτροφίας και της δράσης για τις Σπάνιες Φυλές, που ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ περίπου. Με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης της εκκαθάρισης, οι προκαταβολές θα πληρωθούν ως ενιαίο πακέτο πανελλαδικά. 

Όσον αφορά, όμως, τις προκαταβολές για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, τη Μείωση της Νιτρορύπανσης και τους Ορυζώνες, οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν με βάση τη ροή των εκκαθαρίσεων από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ. Το συνολικό ύψος της πίστωσης των ανωτέρω δράσεων ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην περίπτωση που μία ΔΑΟΚ δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τις 30 του μηνός, η προκαταβολή δεν θα πληρωθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά μετατίθεται την ημερομηνία της εκκαθάρισης, μέσα στο 2019.

Δασικοί Χάρτες

Όσοι παραγωγοί συνεχίζουν να έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες και είναι δικαιούχοι των μέτρων της Βιολογικής, Μείωσης της Νιτρορύπανσης και του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, δεν θα λάβουν αυτές τις ημέρες την προκαταβολή που τους αντιστοιχεί.

Όπως μας ενημερώνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχουν κυρώσεις, και καλούνται οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζουν την ενίσχυσή τους, λαμβάνοντας την προκαταβολή μαζί με την εκκαθάριση. Για παράδειγμα, εάν ένας δικαιούχος της Βιολογικής δεν έχει τακτοποιήσει το θέμα, δεν θα πληρωθεί τώρα, καθώς θα εξαιρεθεί, αλλά εφόσον προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες θα λάβει ολόκληρο το ποσό τον ερχόμενο Μάιο.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που για παράδειγμα ένα αγροτεμάχιο εμπλέκεται σε κυρωμένο δασικό χάρτη, ο παραγωγός δεν θα λάβει χρήματα που αντιστοιχούν μόνο στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Σε κάθε περίπτωση εφόσον τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, όταν γίνει η εκκαθάριση για την κάθε δράση, ο δικαιούχος θα πληρωθεί κανονικά.

Αν και δεν υπάρχει πίεση χρόνου όσον αφορά τις ανωτέρω δράσεις, με εξαίρεση τη Μείωση της Νιτρορύπανσης, η εκκαθάριση της οποίας εκτιμάται τον Φεβρουάριο, εντούτοις όσοι έχουν εκκρεμότητες καλό είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να μη χάσουν και την Βασική Ενίσχυση.

Ήδη, δεν έλαβαν το 70% της προκαταβολής τον Οκτώβριο. Εάν, λοιπόν, προχωρήσουν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της Βασικής τους Ενίσχυσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Πληρωµές πριν τα Χριστούγεννα

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», οι μεγάλες πληρωμές του Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν την εβδομάδα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, και δη το διάστημα από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί η εκκαθάριση της Βασικής, η οποία θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ περίπου, η Πράσινη Ενίσχυση ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και η Ενίσχυση στους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Έως τις 11 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, η κατανομή του εθνικού αποθέματος και θα γίνει ο υπολογισμός των δικαιωμάτων.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταβληθεί η Εξισωτική Αποζημίωση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των υπολοίπων της Εξισωτικής των προηγούμενων ετών από το 2008.

Πηγή:ypaithros