Μεταρρύθμιση ΚΑΠ: «Θα προχωρήσουμε, ή όχι;»

Θα προχωρήσουμε, ή όχι; Εάν οι αρχηγοί κρατών είναι σκεπτικοί σε σχέση με το κατά πόσο είναι ορθό να έχουμε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ πριν από τις ευρωεκλογές, οι γεωργικοί κύκλοι έχουν σαφώς παραιτηθεί από τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε συμφωνία για την ΚΑΠ πριν από αυτές. Πόσω μάλλον, όταν η Ρουμανία κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για κάτι τέτοιο στο Συμβούλιο Yπουργών Γεωργίας. Στην πραγματικότητα, αυτό καθιστά αδύνατο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2019. 

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζήτημα βρίσκεται τώρα στο επίπεδο των περιορισμών που οι σημερινοί ευρωβουλευτές θέλουν να θέσουν στους μελλοντικούς συναδέλφους τους. Θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να ορθώσουν το πολιτικό τους ανάστημα ή στο να αναπτύξουν μια διαπραγματευτική θέση, την οποία το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να βελτιώσει. Χωρίς εικόνα κοινοτικού προϋπολογισμού, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι κλίνουν υπέρ της πρώτης επιλογής, που τους επιτρέπει να προχωρήσουν και σε μια πιο ουσιαστική και αναπόφευκτη συζήτηση: Τι περιμένουμε πραγματικά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική; Ποιο πρέπει να είναι το όραμα της ΚΑΠ για την ευρωπαϊκή γεωργία; Σε αυτό το στάδιο υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των διάφορων πολιτικών ομάδων σχετικά με την ανάγκη μιας ΚΑΠ που δημιουργεί περισσότερο εισόδημα, καθώς και την απόρριψη τυχόν επανεθνικοποίησης, όπως πρότειναν οι Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τη νομική υπηρεσία του οργάνου μια ανάλυση του νέου μοντέλου λειτουργίας της ΚΑΠ, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο η πολιτική βούληση της Ευρωβουλής θα γίνεται σεβαστή, μια και τα εθνικά στρατηγικά σχέδια ΚΑΠ θα αναφέρονται σε κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και όχι σε κοινές νομικές διατάξεις.

Η προοπτική αυτή ανησυχεί πολλές εθνικές διοικήσεις. Σε περίπτωση έλλειψης συναίνεσης ως προς μέτρα που περιλαμβάνουν στα στρατηγικά τους σχέδια, δεν θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους νομικά κείμενα για να υπερασπιστούν την προσέγγισή τους στην Επιτροπή... Ως εκ τούτου, σε ποια βάση θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για έγκριση ή όχι των εθνικών στρατηγικών σχεδίων ΚΑΠ από τις Βρυξέλλες; Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή:ypaithros